Båten for Youth America's Cup
Båten for Youth America's Cup

Regjeringen i New Zealand kansellerer Youth America’s Cup

Norsk seiler også rammet

Publisert Sist oppdatert

The Royal New Zealand Yacht Squadron (RNZYS) har i dag bekreftet at neste års Youth America's Cup er avlyst på grunn av New Zealands regjerings begrensninger rundt innreise til landet. Til tross for at arrangementet var en offisiell del av America's Cup, ble det ikke gitt samme unntaks status som andre America's Cup-lag har fått.

Arrangementet var et samarbeid mellom RNZYS, China Sports Industry Group (CSIG), og Emirates Team New Zealand (ETNZ). Regattaen var opprinnelig planlagt avviklet i Kina, men ble senere flyttet til Auckland på grunn av COVID-19 i Kina. Med 19 bekreftede lag fra 13 nasjoner skulle regattaen finne sted over en periode på tre uker i løpet av Prada Cup Challenger Series-finalen og selve America's Cup matchen, 18. - 23. februar, 1. - 5. mars og 8. - 12. mars.

Norsk seilsport blir også lidende

Nicolai Jacobsen
Nicolai Jacobsen

For den norske seileren Nicolai Jacobsen er også skuffelsen stor. Waszp seileren som ble europamester som 16 åring har de siste årene bodd sammen med familien i Hong Kong. Han har vært en aktiv del av miljøet her, som seiler i Waszp klassen og som instruktør for Royal Hong Kong Yacht Clubs optimistjolleseilere. Jacobsen var en av seilerne tatt ut til å seile for Hong Kong i Youth America's Cup.

Stort inntektstap for New Zealand

Det ble anslått at arrangementet ville generere mer enn 10 millioner dollar i New Zealands økonomi, skape arbeidsplasser for New Zealanders og fremme New Zealand internasjonalt. Flere av de påmeldte internasjonale lagene hadde antydet at de ville komme måneder i forveien for å trene for regattaen.

Youth America's Cup
Youth America's Cup

- Vi er enormt skuffet, sier RNZYS administrerende direktør, Hayden Porter. - Seilerne, båtbyggerne, sponsorene pluss alle som har investert sin tid og engasjement i Youth America’s Cup får alt ødelagt ved Ministry of Business, Innovation & Employment (MBIE)s beslutning. Forklaringen vi fikk for ikke å få den nødvendige innreise godkjennelsen var at MBIE ikke har investert direkte i dette arrangementet. Regattaen ville derfor være uten kostnad for regjeringen på et tidspunkt der New Zealand trenger denne typen arrangementer og investeringer.

RNZYS formann Ian Cook eier også verftet Yachting Developments (YDL) som skulle bygge AC9F båtene som skulle brukes. - Båt design og byggeprosjektet har krevd enorme økonomiske investeringer fra YDL og andre marine virksomheter på New Zealand , samt utrolig engasjement og mange timer brukt av teamet mitt, sa Cook. - Det er vanskelig å beskrive skuffelsen vi alle føler over at regattaen ikke vil finne sted.

Samarbeid om design og utvikling

Den foliende enskrogsbåten AC9F er designet av Yachting Developments i samarbeid med en rekke partnere, inkludert Harken, Southern Spars og North Sails. Youth America's Cup, som ble arrangert første gang under America's Cup i 2013, hadde blitt et springbrett for for unge seilere med America's Cup ambisjoner. Som den tredje regattaen skulle denne også være den første kjønnsmessig blandete i sitt slag.

- Arrangementet var fullfinansiert og hadde skapt arbeidsplasser for newzealendere," sa RNZYS direktør Porter. - Det er særlig frustrerende fordi lagene også var villige til å gå i karantene her for egen regning, men regjeringen i New Zealand har altså kansellert regattaen, til tross for de åpenbare fordelene når det gjelder arbeidsplasser og internasjonale investeringer.

- Hvis Emirates Team New Zealand forsvarer America's Cup i mars 2021, har RNZYS til hensikt å gjeninnføre Youth America's Cup senere samme år med både internasjonale og lokale deltakere. AC9F-yachten vil være tilgjengelig for internasjonale lag å kjøpe og trene til disse arrangementene.