NORWEGIAN STEAM: Norske seilere som deltok i The America’s Cup over en 50-års periode ble kalt for The Norwegian Steam. På Tysnes hvor mange av dem kom fra, kalles de jåttseglarar. Helt til høyre av de fire foran er Ole Thomsen, og nummer seks fra venstre i bakre rekke er Ole Dalland.

Nå kan du få høre historien om The Norwegian Team

Norske seilere er fraværende i America’s Cup-seilasene som pågår nå, men for hundre år siden, og vel så det, var norske seilere i flertall om bord i de amerikanske båtene.

Publisert Sist oppdatert

rLørdag 23. januar kan du høre om «The Norwegian Steam» i et webseminar som presenteres av amerikaneren Juan E. Corradi. Han er svært interessert i de norske seilerne som på slutten av 1800-tallet og frem til 1937 i stort flertall var mannskap om bord på de amerikanske forsvarer-båtene i The America’s Cup. I USA gikk nordmennene under fellesbegrepet «The Norwegian Steam». Hjemme i Norge på Vestlandet og på Tysnes hvor de fleste kom fra, ble de kalt «Jåttseglarane».

I 2018 besøkte Corradi Tysnes og etterkommere av jåttseglarane for å lære enda mer om dem og å samle klenodier til låns til en utstilling som The New York Yacht Club den gangen planla. På det meste var hele 250 tysnesinger engasjert i The America’s Cup som mannskap på amerikanske båter, og mange av dem var der i åresvis – borte fra familien sin hjemme på Tysnes.

– Jeg møtte faren min først etter ni år, sier John Johnsen til Skipsrevyen, da de skrev om Corradis besøk.

Johnsen er en av etterkommerne som Juan Corradi møtte i Norge. En annen var Hans Ole Dalland. Faren hans, Ole Dalland, var med på å vinne America’s Cup to ganger.

I 1982 var undertegnede så heldig å få snakke med Ole Dalland og en annen America’s Cup-seiler, Ole Thomsen, som fortalte om sine opplevelser i USA og The America’s Cup – noe som igjen resulterte i en artikkel i Seilas & Båtliv, som SEILmagasinet het på den tiden.

TO JÅTTSEGLARE:

Nå – nærmere 40 år senere – har du anledning til å få høre historien i dette webinaret, som foregår på Zoom. Lenke til seminaret finner du her.

Noe av det som vil bli fortalt om, er dette:

  • Hva var Norwegian Steam?
  • Hvorfor var de så suksessrike?
  • Hvordan kunne området Tysnes bli så viktig for denne historien?
  • Hvem var de store, norske skipperne og seilmesterne i USA i starten av det 20. århundre?

Det er KNS som har satt det norske seilmiljøet på sporet av seminaret, som foregår lørdag 23. januar kl 16:00.

Jåttseglarane har for øvrig sin egen nettside, der du også vil kunne finne mye informasjon om dette helt spesiell kapitlet i norsk seilsportshistorie.

Nedenunder finner du en 10 minutters video om The Norwegian Steam som ble lagd etter Juan Corradis besøk på Tysnes.