Trøbbel for Oracle

Emirates Team New Zealand knuser pokalforsvareren som må bruke de neste fem dagene til å finne mer fart i foilene.

Publisert Sist oppdatert

Etter fire seilaser står Pete Burling og hans Emirates Team New Zealand ubeseiret i kampen om  America's Cup. Pokalforsvarer Oracle Team USA med Jimmy Spithill har til nå vært sjanseløse og har ikke vært i ledelsen på noe punkt i løpet av de fire seilasene som har vært seilt på Bermudas Great Sound.

17/06/2017 - Bermuda (BDA) - 35th America's Cup 2017 - 35th America's Cup Match Presented by Louis Vuitton, Race day 1
17/06/2017 - Bermuda (BDA) - 35th America's Cup 2017 - 35th America's Cup Match Presented by Louis Vuitton, Race day 1

Fartsproblemer

USA har åpenbare fartsproblemer og har måttet se konkurrenten dra fra på hver eneste legg. Da var konkurransen i utfordrefinalen mellom Artemis Racing og Emirates Team New Zealand mye tøffere og det er tydelig at dersom ikke det amerikanske laget i løpet av de fem dagene det nå blir regattapause, klarer å finne på noe som gir dem fartsforbedringer, vil løpet være kjørt i de 35. seilasene om America's Cup.

Ydmyk Spithill

Jimmy Spithill erkjenner at laget har et problem, men minner om at situasjonen var enda mer dyster i San Fransisco for fire år siden, da Oracle Team USA snudde en 1-8 ledelse for Emirates Team New Zealand til hjemmeseier 9-8. Likevel virker Spithill denne gangen mer ydmyk. Han vet at veien fremover kan bli tøff. Muligheten for å bygge om foilene radikalt er begrenset. Reglene spesifiserer at det kun er tillatt å endre ti prosent av eksisterende foiler og det er ikke mulig å bygge nye på de fem dagene det nå er seilepause frem til 24. juni. Lørdag møtes lagene igjen og da skal det seiles til ett av dem har syv seire. Forløpig leder Emirates Team New Zealand 3-0.

 

Fortsatt forbedringspotensiale

Selv om Emirates Team New Zealand har vært klart best til nå, har laget fremdeles forbedringsptensiale. Manøvrene sitter ikke 100 prosent og det er sannsynlig at Pete Burling vil bruke hvilepausen til å trene mot kompisen Nathan Outteridge og Artemis Racing. Det har til nå vært lett vind på Bermuda med vindstyrke på maksimum 12 knop. Om det begynner å blåse kan Oracle utligne New Zealendernes fartsoverskudd, og da vil det være desto viktigere at manøvrene sitter som de skal. En dårlig stangvending eller jibb er alt som skal til for å ødelegge en seilas.