America's Cup style katamaran i OL?

En ny 18 fots OL katamaran skapt av Oracles design team kan bli resultatet når ISAF skal bestemme båtene for OL i 2016.

Publisert Sist oppdatert

Gitt at det er plass til bare en flerskrogsbåt i OL, og det er et stort bruksområde som må dekkes, må ISAF bestemme om det er en "Laser equivalent" båt eller en high tech "49er equivalent" de vil gå for.

Den enkle versjonen vil trolig sikre et større antall nasjoner som tør satse mot OL, mens high tech ruten kan løfte seilingen inn i det 21.år
hundre.

At flerskrog er på vei tilbake i OL synes åpenbart, ikke minst etter at IOC ga sin Gold Rings Award for best produserte TV dekning av siste OL til seiling, mye takket være dekningen av medaljefinalen in Tornadoklassen.

Nå er det slett ikke sikkert at det blir Tornado som får æren av å fortsette den olympiske æra for flerskrogsbåter. Design teamet bak America's Cup 45 har kommet opp med en AC18 med wing mast. Per idag er derfor de mest sannsynlige kandidatene man endelig skal velge mellom i november 2012: En F16 design - slik som Viper som er den rimeligste og som lett kan seiles av kvinnelig skipper eller mannskap.  Andre produsenter, som Nacra vil også trolig ha en F16 på banen snart. 


En F18 design - som Hobie Tiger, en vel etablert klasse med omfattende distrubusjon. Dette er en tung båt som nok vil kreve at kvinnen ombord må ta rollen som skipper. Båten er vel etablert og dermed finnes allerede en etablert olympisk klasse i mange land, blant annet i Norge.

Tornado - vel etablert olympisk klasse som trenger oppgradering. Rimelig skrog, men riggmodifisering kan være kostbar og gjøre eldre båter ukurante. Ikke utbredt i mange land til tross for tidligere OL status.

Nacra 20 - Ny klasse med regattaklar båt rett ut av innpakningen.

AC18 - Ny design med wingmast. En av fordelene med wingmasten er at  belastningen for mannskapet er vesentlig mindre slik at det for den kvinnelige delen av besetningen ikke er viktig hvilken rollehun skal bekle ombord.  

Vi vil trolig høre mer om AC18 i tiden som kommer. Båten er klart det mest spennende alternativet og vil knytte OL opp mot America's Cup på en måte seilsporten aldri har oppnådd tidlgere. Hva som trolig vil være avgjørende er hvor mange nasjoner som tør ta steget å satse på en high-tech båt som denne.

På gårsdagens halvårsmøte for ISAF i St Petersburg gikk 60 prosent av eventskomiteen der Bjørn Lofterød er norsk representant inn for følgende OL klasser til 2016:

Board og/eller Kiteboard menn og kvinner: utstyr skal evalueres.

Enmannsjolle menn - Laser

Enmannsjolle kvinner - Laser Radial

Nr 2 enmannsjolle menn - Finn

Tomannsjolle med spinnaker menn og kvinner - 470

Skiff menn - 49er

Skiff kvinner: utstyr skal evalueres.

To personer flerskrog, mixed: utstyr skal evalueres