EXPRESS: Bundefjorden Seilforening har en Express som damene bruker til regatta og tur.
EXPRESS: Bundefjorden Seilforening har en Express som damene bruker til regatta og tur.

Damer samles i Bundefjorden

Anne Berggraf startet egen gruppe for damer i Bundefjorden Seilforening og oppfordrer andre foreninger til å gjøre det samme.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er nok mer sosiale, men også litt mer beskjedne. Når vi bare er jenter blir vi tøffere og lærer raskere, mener Berggraf. Hun startet gruppen sent i 2020.

På kort tid var de over 25 seilere, og i fjor stilte seilforeningen opp med egen Express til gjengen. Nå er damene klare for ny sesong, og i februar var den harde kjernen samlet hjemme hos Berggraf for å planlegge sesongen.

Berggraf vokste opp med familieseiling som barn og kjøpte egen seilbåt i voksen alder. I 2016 kjøpte Berggraf en Hallberg-Rassy Misil II.

– Jeg har alltid hatt et ønske om å få meg min egen båt, men har ikke hatt tid eller har villet ta ansvaret alene. Men så mente min mann at han måtte få seg en hobby, og gikk med på å teste båtlivet, forteller Anne.

Det var praktisk med båtplass ved Bundefjordens brygger, men da måtte hun også seile regatta. Hun ble svært god mottatt i seilforeningen. Berggraf mente at det kunne gjøres mer for å få de mindre erfarende seilerne mer engasjert.

– Jeg synes jeg det er veldig synd, og rart, at det ikke er flere damer bak roret. Der kunne man kanskje gjort noe, mente Berrgraf som fersk foreningsmeldem. Det ville hun gjøre noe med. Slik gikk veien inn i seilforeningens styre, en forening der halvparten av styremedlemmene er kvinner.

Organisering

Våren 2021 kjøpte Bundefjorden Seilforening en Albin Express til laget. Båten ankom havna i begynnelsen av mai og krevde litt stell før den ble seilklar.

– Vi organiserer oss på to nivåer, ett nivå som mannskap hvor hvem som helst kan bli med, og ett høyere nivå som skipper, for de litt mer erfarne, forteller Berggraf.

Skipperne får ta ut båten, arrangere treningsturer og setter opp lag for onsdagsregattaene.

– Målet er at vi skal få opp kompetansen slik at vi blir flere skippere og enda flere damer i mannskapspoolen.

Gruppen forsøker å skape et tilbud med lav terskel, slik at de kan rekruttere bredt. Facebookgruppen «BSFs dameteam» har nå 57 medlemmer fra hele stor-Oslo - pluss én helt fra Fredrikstad.

– Vi tilbyr mer enn regatta. Det handler om mestring. Vi vil vise andre mulighetene med en seilbåt, og Expressen kan også benyttes til enkel turseiling, forteller Berggraf.

Flere av damene har dessuten egen seilbåt.

Starten på noe større

Dame-Expressen var ikke i gang før 30. juni, men deltok likevel i ni onsdagsregattaer i 2021. I løpet av høsten var båten ute hele 21 ganger.

Flere av jentene som deltok i fjor har alt avansert til andre båter. Victoria Prøitz har fått plass på KNS’ damesatsning mot ORCi EM på Hankø i august, mens Ida Julsen har fått plass på en halvtonner ved Grimsøy og har seilt i hele vinter. Salme Vanhanen seiler på «Thunderchicken», en Express i Bundefjorden.

– Målet for 2022 er å bli bedre på spinnakerseiling og avansere på resultatlistene, forteller Berggraf.

Gruppen skal også arrangere ulike samlinger opp mot sesongen. •

MESTRING: Vibeke Lie mestrer spinnakerbommen på fordekk.
MESTRING: Vibeke Lie mestrer spinnakerbommen på fordekk.
VINTERSEILING: Vibeke Lie, Anne Berggraf, Ida Julsen og Tess stilte lag på en lånt halvtonner fra Grimsøy i vinter.
VINTERSEILING: Vibeke Lie, Anne Berggraf, Ida Julsen og Tess stilte lag på en lånt halvtonner fra Grimsøy i vinter.
PLANLEGGING: Den harde kjerne samlet hos Anne Berggraf for planlegging av 2022.
PLANLEGGING: Den harde kjerne samlet hos Anne Berggraf for planlegging av 2022.