ARC: Norske Dag Sem til rors på danske «Sassiacaia».
ARC: Norske Dag Sem til rors på danske «Sassiacaia».

ARC+ båtene fremme på Granada

Tre av seks norske ARC+båter kom frem i løpet av helgen, men først av de norske var Dag Sem på danske «Sassiacaia». Vi har mottatt rapport fra Karibia.

Publisert Sist oppdatert

Luffe 48 «Sassiacaia» seilte fort, og var inne fredag kveld som båt nummer 15, etter 13 dagers seilas. Her er rapporten fra Dag Sem:

Det er stor stemning ombord på «Sassiacaia». Den flotte Luffe 48 var ustoppelig i passaten. Vi valgte å gå langt syd og tapte først på det, men cashet godt inn etter hvert. Så det ble en første plass i «Crusing C» divisjonen med 16 lag. Og kanskje enda mer imponerende en 6 plass i «Crusing over all» med nesten 70 lag påmeldt. Stemningen ombord var elektrisk da vi etter to uker kunne krysset mållinjen utenfor Grenada. Deilig å kunne bytte ut den lunkne vannflaska med en kjølig flaske champagne.

Smal og rask

Båten er som en «Maserati» – masse krefter og luksuriøs. Kraftig karbonfiber-rigg og et flott North 3DL storseil som ga masse trykk hele veien. Men den har noen år på baken og var nok ikke helt forberedt til hva som møtte oss. Autopiloten virket ikke så vi måtte håndstyre hele veien, fordelt på tre mann så er det en ganske tung jobb i over totusen mil. Vi hadde en Code Zero som var ganske sliten allerede før start, da vi kom frem var vi tomme for både selvklebende seilduk og gaffatape. Men den holdt da så vidt det var. Code Zero er min favoritt hjemme i Skagerak. Men på denne turen var savnet av et stort og dypt unnavindseil til å føle på. Jeg tror vi hadde krabbet enda noen plasser på over all rankingen om vi hadde hatt en gennaker ombord. 

FLAGG: Danske «Sassiacaia» fikk plass til et lite norsk flagg på flaggstangen.
FLAGG: Danske «Sassiacaia» fikk plass til et lite norsk flagg på flaggstangen.

Ganske slitsomt

Snakket også med noen seilere som hadde en Paraspinnaker og de kunne ikke fullrose dette seilet nok. De hadde bare satt seilet «i klypa» og seilt rett frem, mens vi måtte jibbe, reve og gi gass i et enda kjør. Ganske slitsomt. Når alt det er sagt, så er det en opplevelse å seile en stor Luffe. En båt som reagerer på trim og kurs. En båt som bykser fremover med så mye kraft at man blir helt målløs. Et lavt tyngdepunkt gjør bevegelsene i sjøene svært komfortabel. Her er det ingen smell og dunk i skroget bare harmoni i hver bevegelse. På vei til Cap Verde var det til dels høy sjø og da tapte vi i forhold til de brede og flate, men derfra og over myra hadde vi mindre sjø og fordel av et lettdrevet skrog.

Hjem til jul

Nå har jeg sjekket inn på hotell og hviler ut i vakre Grenada. Om en uke er det fly hjem til jul. Og jeg kan oppsummere med tett oppunder titusen nautiske dette året, helt innafor for en seilerboms. Men blir bare sulten på enda mer, så til nyåret venter flere eventyr. Så det blir ikke mye snø for min del dette året. Tropene er å foretrekke, sånn er det bare…

Norske båter i ARC+

Plass Navn Båttype Skipper I mål/ ETA
31Ada IIDehler 42C (JV)Trond Johansen2. des
41XmeraldaX-Yachts Xc 45Beate & Colin Bevan2. des
69Why NotBeneteau Oceanis 46Petter Asheim4. des
78NorahJeanneau Sun Odyssey 43Vegard Holmberget4. des
79MøyfridJeanneau Sun Odyssey 44Julie Ruyter4. des
88Moon BirdFountaine Pajot Mahe 36Ole Martin Minsås6. des

.

Norske båter i ARC

Plass Båtnavn Båttype Skipper Seilt Siste døgn ETA
23CoCoBaltic Yachts 52Trygve Sten Gustavsen2688 nm193 nm06. des
106NewbeeLagoon 410S2Benedicte Holøien & Paul Fleet2083 nm132 nm11. des
112XantippeHanse 445Axel Schøyen2009 nm151 nm11. des
138TempusRCC Majestic 530Anders Johnsrud1901 nm120 nm14. des