Knut Espen Solberg

- Tidsspørsmål før større isulykke

- Tidsspørsmål før større isulykke

Knut Espen Solberg, en av Norges mest erfarne isseilere, mener det bareer et tidsspørsmål før en større cruiseulykke skjer i Antarktis elleri Arktis. Fredag krasjet et cruiseskip i Antarktis og allepassasjerene har nå gått i livflåten.

Publisert Sist oppdatert

Cruiseskipet Explorer, fra 1969, krasjet fredag med is i Antarktis og begynte å ta inn vann. Kapteinen beordret de 100 passasjerene og mannskapet på 54 i livflåtene. Heldigvis er det pent vær i området akkurat nå - men det er kaldt.

UTENFOR. - Tenk hva som ville skjedd hvis det var uvær i området. Det er ingen som overlever lenge i en livbåt i en storm i Antarktis. Dessuten er hjelpen veldig langt unna, sier Knut Espen Solberg.

Solberg traff det samme skipet på Grønland i sommer da han var ute på ekspedisjon for å kartlegge miljøpåvirkningene. Da var båten fylt av 100 tyske turister som blant annet ble sluppet i land på et område der det var bjørn.

- Den stadig økende cruisetrafikken i disse områdene ikke uproblematisk. For det første så påvirker det dyrelivet i en slik grad at det helt sikkert snart skjer et bjørneangrep. Et havari i disse områdene ville vært en katastrofe ut i fra et miljøsynspunkt. Områdene er ekstremt sårbare og en opprydningsaksjon vil være både vanskelig og dyr, sier Solberg.

LIV. Dessuten er det i følge Solberg også et stort tema når det gjelder eventuelle redningsaksjoner. Alle områdene er så langt unna at det ofte vil ta altfor lang tid å komme mennesker til unnsetning i så ekstreme forhold.

- Land som Argentina har liten eller ingen inntekt fra denne cruiseindustrien og har dermed heller ikke noe økonomisk grunnlag for å etablere en effektiv redningstjeneste som raskt kan nå inn til Antarktis, sier Solberg.

Heldigvis for Explorer og de som er om bord, er det flere skip i nærheten akkurat nå. Blant annet er Hurtigruten Nordnorge på vei. Den er to timer unna havaristen. Hadde været vært dårlig, hadde sannsynligvis to timer vært for lenge for mange.

Sjefen for den britiske kystvakten regner med at Explorer kommer til å synke. Hun har nå 45 graders slagside og driver mot iskanten.