Arve Sundheim var i nesten 15 år World Sailings mektige generalsekretær
Arve Sundheim var i nesten 15 år World Sailings mektige generalsekretær

Arve Sundheim i viktig rolle i World Sailing

Den tidligere generalsekretæren får plass i den omstridte etikk kommisjonen

Publisert Sist oppdatert

Arve Sundheim, den første generalsekretæren i Norges Seilforbund, gikk i 1995 til en tilsvarende posisjon i det internasjonale forbundet. Siden han gikk av og ble pensjonert i 2008 har det vært stille omkring ham, bortsett fra at i en periode satt i forbundets Constitution Committee.

Nå er Sundheim en av 11 nye medlemmer i den nye etikk kommisjonen som rett før jul ble oppnevnt av World Sailing Council. Han blir derfor med i kommisjonen som erstatter den som til nå har vært ledet av sveitseren Dieter Neupert, og som styret har tatt initiativ til å avsette. Denne avsettelsen er omstridt og skyldes at et flertall i styret har vært lite fornøyd med utfallet i sakene mot Kim Andersen som det hevdes har vært behandlet av en kommisjon uten tilstrekkelig antall deltakere.

Den nye kommisjonen som vil bli ledet av den tidligere lederen av Constitution Committee, Graham McKenzie fra New Zealand, får nå trolig i fanget alle sakene som har omfattet Kim Andersen, sak nummer to som er ferdigbehandlet og bekreftet av Council, men som Andersen nå vil ha gjenåpnet, samt sak nummer tre som ikke er ferdig behandlet, men der den oppnevnte dommeren Lawrence Burger har avgitt sine rapporter. Denne forsøker Kim Andersen ved help av et team London advokater å få annulert til tross for at hans advokater tidligere har godkjent Burger som uavhengig og uhildet. I tillegg foreligger en sak Kim Andersen har anlagt mot Dieter Neupert og visepresidenten i IOC, avgått etikk kommisjonsmedlem Ng SerMiang.

I prosessen med å få Neupert og hans kommisjon avsatt, har styret spilt en viktig rolle, og i et brev som den nyansatte daglig leder i World Sailing David Graham skrev på vegne av styret 20. november i fjor blir Neupert og hans kommisjon i realiteten avsatt, et mandat som ligger hos Council alene. Dette har ført til at Neupert og hans viseformann i etikk kommisjonen, Lorenz Walch har registeret en «Complaint for Misconduct» mot Kim Andersen og styret. Denne skal behandles av Judicial Board som har engasjert et uavhengig panel til å behandle saken.

Arve Sundheim og kompani kan tydeligvis få nok å gjøre i året som kommer. Den nye etikk kommisjonen består nå av følgende medlemmer:

Graham McKenzie (NZL), formann, Charlie Manzoni SC QC (HKG) viseformann, Dick Batt (GBR) , Gary Bodie (USA), Philips Daniels (RSA), Ion Echave (ESP), Zeynep Fencimen (TUR), Ana Gamulin (SLO), Timo Hass (GER), David Kellett (AUS) og Arve Sundheim (NOR).