ASKØY SEILFORENING: Askøy Seilforening planlegge å kjøpe en J/70 til foreningen, men slike planer er de ikke alene om.

Flere seilforeninger satser på J/70

Etter et ekstraordinært årsmøte besluttet nylig Asker Seiforening å gå til innkjøp av to J/70-er. Også andre foreninger har nå tilsvarende planer.

Publisert Sist oppdatert

Etter et ekstraordinært årsmøte besluttet nylig Asker Seiforening å gå til innkjøp av to J/70-er. Også andre foreninger har nå tilsvarende planer.

For i SEILmagasinets lørdagspodkast 27. november kunne Trond Berntsen og Torstein Hellebust i Askøy Seilforening fortelle at de nå vil satse på å anskaffe en foreningseid J/70 til anlegget sitt. Mye har dreid seg om bygging av seilsportsanlegg på Askøy de siste årene. Nå ønsker foreningen å tilføre anlegget sportslig aktivitet. De ønsker ved å gå til innkjøp av en J/70 å motivere flere av foreningens medlemmer til å delta i seilsportsligaen, og de håper å få med seg naboforeningen Ran til å foreta en tilsvarende anskaffelse.

– Vi seiler jo på den samme banen, og med to båter vil vi ha mulighet til å trene og matche seilerne våre mot hverandre. Kanskje får vi også med oss idrettslaget til Sjøkrigsskolen, kunne de to fortelle i podkasten.

Ligaseiling har i de siste årene blitt en populær studentidrett. Både BI og NTNU har hatt med to lag i årets liga, og sjøkrigsskolen har tradisjon for å ha båter til disposisjon for sine studenter. Bergen huser også en handelshøyskole som kanskje vil kunne la seg inspirere…. Det samme håper man at miljøet Bergens Seilforening vil. Foreningen vil trolig være vertsskap for etn av neste års fire ligastevner.

Florø vil kjøpe tre båter

Florø Seilforening har vært med i seilsportsligaen helt fra starten av i 2016, og foreningen har nå etablert seg i eliteserien hvor de har tilbrakt de to siste sesongene.

– Florø Seilforening hadde ansvaret for et av ligastevnene i år, og nå har foreningen planer om å kjøpe hele tre J/70-er, forteller Magnus Hedemark, som er Norges Seilforbunds prosjektleder for seilsportsligaen.

Molde Seilforening kjøpte for noen år siden tre båter – noe som har ført til økt aktivitet i foreningen – og naboforeningen, Ålesund, har to. Nordvestlandet vil med Florøs tre nye båter følgelig ha en flåte som vil kunne skape mye lokal ligaseiling.

FLORØ: Florø Seilforening med Frode Stavang i spissen har planene klare for å anskaffe tre J/70-er til foreningen.

Ved siden av Asker Seilforenings to båter, som daglig leder, Espen Guttormsen, bekrefter er bestilt, er også Horten Seilforening på jakt etter en J/70 – fortrinnsvis en brukt båt, og foreningen har, ifølge Magnus Hedemark, rettet blikket mot utlandet for å kunne finne en slik.

På grunn av stor etterspørsel vil Asker ikke få sine to nye båter før i juli 2022.

Tanker om en rød tråd

– Det vil på den annen side gi oss tid til å forberede et opplegg for bruken av dem, sier Guttormsen.

Han forteller at de ikke har noen konkrete planer ennå, men at de har mange tanker og vil lære av de erfaringene de øvrige foreningene rundt om i landet som har J/70-er, har gjort seg. Og tankene Asker Seilforening har, går ikke kun i retning av seilsportsliga-seiling.

– Vi ønsker å lage en rød tråd i foreningens sportslige tilbud som J/70-ene vil være en del av. Tråden starter med Optimist og ender med storbåtseiling. Vi tenker blant annet å legge opp til flere åpne dager hvor alle som vil, kan forsøke seg på ligaseiling med J/70-ene. Vi ønsker at storbåtseilere som kanskje bare har opplevd seiling med store, tunge båter, skal få smake litt på fart og akselerasjon, og vi håper å gi foreningens yngre seilere anledning til å prøve seg. Dessuten håper vi båtene vil rekruttere nye medlemmer som ønsker å komme seg på sjøen. Målet med det hele skal være å få flere medlemmer som vil være med på regattaseiling.

EN RØD TRÅD: J/70-ene som Asker Seilforening har bestilt, er tenkt å skulle inngå i en helhetlig plan for hvordan foreningens sportslige satsing skal være, forteller daglig leder, Espen Guttormsen.

Espen Guttormsen forteller at det i denne røde tråden også ligger økt bruk av foreningens Andunger og RS Fevaer. Når det gjelder Andungene, vil han gjerne bruke dem slik at også Optimist-seilerne og andre unge jolleseilere skal få oppleve det å være på overnattingsturer til for eksempel Håøya lengre ute i Oslofjorden.

– Slik at de skal få erfare at seiling kan være noe mer enn bare det å sitte i et Optimist-skall.

Ved siden av de to bestilte J/70-ene, fins det også en privateid J/70 som vil inngå som en del av J/70-satsingen i Asker Seilforening.

– I tillegg vil vi ha seks aktive Expresser til neste år, slik at vi nå er i ferd med å bygge opp et sportsbåt-miljø i foreningen, sier Espen Guttormsen.