NORSK SEILSPORTSLIGA - 1. DIVISJON

BREDDE: Satsing på bredden er en fellesnevner for foreningen vi tror vil havne midt på resultatlisten i ligarunden i Oslo.

Bredden boltrer seg på midten

Typisk for flere av foreningene vi tror vil havne midt på tabellen i 1. divisjon, er at de satser på bredden og å slippe mange seilere til i seilsportsligaen.

Publisert Sist oppdatert

Erik Christensen, Jon Kåre Helland, Leiv Igor Devold og Aashild Samseth er laget Trondhjems Seilforening sender for å slåss om ligapoeng i Oslo. Trønderne rykket ned fra eliteserien i 2018, men vi tipper dem et sted mellom 6. og 10. plass i den første serierunden. 

Erik Christensen og Leiv Igor Devold har begge erfaring med ligaseiling. Erik deltok i tre runder, Leiv Igor i to. De to andre er nye på laget.

Fra arrangør til deltagere

Sandefjord Seilforening var vertsskap for kvalifiseringsrunden til 1. divisjon og til Youth Sailing Champions League for snaut to uker siden. Nå skal seilforeningens egne seilere ut på regattabanen, og Espen Berg, Emil Vestli og Erik Børresen er foreløpig klare for laget. Den fjerde seileren om bord  har ennå ikke funnet sin plass på deltagerlisten.

Emil Vestli er lagets mest erfarne med tre ligarunder i 2018. Espen Berg deltok i en, mens Erik Børresen er ny. Vi tror laget vil kunne klare en plass i midten, men med tanke på fjorårets sesong, der de endte på 13. plass, må de heve seg for å klare det.

Liga-feber i Molde

I 2018 var Molde Seilforening vertsskap for den andre ligarunden, og det ga åpenbart mersmak. Nå er det fire J/70-er i foreningen. To er eid av foreningen, de to andre er i et sameie bestående av medlemmer i foreningen. Hver mandag er det trening i disse båtene, og i løpet av våren har over 30 seilere fått prøve seg. Foreningens Facebook-side har 219 følgere, så interessen er det ikke noe i veien med.

– Interesserte medlemmer avtaler seg i mellom for aktuelle team/seilere. Molde Seilforening har som mål om at det skal være et åpent tilbud til mange, men at det må være seilere med nok erfaring og kompetanse til mestre en slik konkurranse som vi sender. MS har deltatt med over 20 seilere de årene foreningen har deltatt i seilsportsligaen, sier Bjørnar Ness i Molde Seilforening. 

De fire som er kommet igjennom nåløyet og skal seile for foreningen i Oslo, er Geir Inge Røseth, Mathias Brevik, Ellen Raffaelsen og Adrian Bratli. Av dem er det kun Mathias som var med i ligaen i én runde i 2018.

Vi tror at miljøet, interessen og den intense seilingen i Molde jør at moldenserne vil seile inn til en plass midt på treet i Oslo.

Bredden i fokus i Soon

Sammen med Moss Seilforening har Soon Seilforening tre J/70-er, og der i gården seiles det en gang i uken – minst. Knut Gudmund Carlsen forteller at de har en ungdomsgruppe der de har fanget opp en del seilere som ellers ville ha gitt seg med seiling. For øvrig er det seilere i alle aldre – den eldste er 73 år.

I Soon Seilforening satser man på bredden og på å forsøke å bygge opp unge seilere.

– Målet vårt er å klare å stille med et lag i Youth Sailing Champions League en gang i fremtiden, sier Knut Gudmund Carlsen.

Han forteller at de også praktiserer å rullere på rollene om bord på lagene, slik at alle får forsøkt seg i ulike posisjoner.

Til årets første runde i seilsportsligaen skal Peder Songedal, Tidle Maria Ravnevand Moringen, Thomas Sander Olsen og Knut Gudmund Carlsen seile for Soon.

– Som sagt, å satse på bredden er det viktigste for oss, og så håper vi det holder til en plass midt på tabellen, sier Carlsen.

Det tror vi også og har plassert Soon Seilforening der.

To lag i Asker

Asker Seilforening har to lag som kommer til å delta i årets liga, og til første runde stiller Linnea Ejdfors, Peder Stiansen, Kristian Carlsted og Marthe Bjerkåsholmen. Laget disponerer en J/70 som de trener i hver mandag, pluss at de deltar i storbåtgruppens onsdagsseilaser. Det andre laget er anført av Øyvind Rishoff og er «junioravdelingen» om bord i Club Swan 50-en «Proxflyer».

– De kan være aktuelle til runden på Hankø, men da vil det bli uttagning mellom de to lagene, sier Pål Stiansen i Asker Seilforening.

Alle de fire som stiller for Asker 9. og 10. juni i Oslo, deltok i ligaen i 2018, og den erfaringen det har gitt dem og treningen som er lagt ned, vil trolig holde til at de havner et sted midt på tabellen.

 I midten av tabellen i 1. divisjon

  • Trondhjems
  • Sandefjord
  • Molde
  • Soon
  • Asker