Super-onsdag på Nesodden

Nesodden og Asker Seilforening har noe felles: Superonsdag.

Publisert Sist oppdatert

Som veldig mange andre seilforeninger har rundt om i landet, har også Nesodden Seilforening og Asker Seilforening midtuke-regattaer på kveldstid for storbåter. Asker-seilerne seiler på utlagte merker utenfor Blakstadtangen hver onsdag. Utenfor Steilene på Nesodden seiler de på fastemerker hver onsdag.

På hver side av fjorden

Slik har det vært i flere år; de har seilt på hver sin side av Oslofjorden og sett hvite seil konkurrere på motsatt side. Av og til har banene vært så nær at båtene har krysset hverandre.

I vinter kom man så på den ideen om at man kanskje skulle slå pjaltene sammen og seile felles, og det ble til noe foreningene kaller superonsdag:

En onsdag i løpet av vårsesongen seiler alle båtene regatta i Asker og en onsdag om høsten seiler alle på Nesodden. I år var det regatta onsdagen før Færder’n i Asker, og onsdag 31. august var det samling på Nesodden.

Luftig seanse

Og det ble en riktig luftig seilas. Vindmåleren på Steilene viste steady 13 m/sek, mens det i kastene ble målt opp mot 16 m/sek. De nærmere 30 båtene fikk luftet seg skikkelig, og så mye blåste det at bare de aller tøffeste satte spinnaker på den korte pølsebanen som ble seilt to ganger.

Vanligvis er de mellom seks og ti båter i onsdagsregattaene på Steilene, mens de i Asker kan være opptil 30.

– Vi holder jo til på en øy, og det er litt mer komplisert å komme dit på en onsdags ettermiddag enn om man bare kan sette seg i bilen og kjøre ned til havnen. Det er nok en begrensning for seilerne på Nesodden, sier Colin Bevan i storbåtgruppen i foreningen.

Vil fortsette og utvide

Etter regattaen var det samling i klubbhuset på Steilene med kaffe og pølser. Der ble det snakket om regattaen og utvekslet erfaringer. Meningen var at også Asker-seilerne skulle ta turen, men i den friske vinden og høstmørket som snek seg på, valgte de å ta turen tilbake over Oslofjorden til Blakstadtangen.

– Asker-seilerne var imidlertid godt fornøyde med opplegget og regattaen, og vi er skjønt enige på begge sider av fjorden at dette samarbeidet må vi fortsette – og kanskje utvide, sier Alf Magne Andersen, som sammen med kona Marianne, bemannet startbåten.

Det er en oppgave som går på rundggang blant dem som deltar.

For flere bilder