ASKØY RUNDT

TETT MED SEIL: Askøy Seilforening ønsker seg at det skal bli tett med seil når starten i Askøy Rundt går.

– Våkn opp av sommerdvalen!

I lang tid har Askøy Seilforening forberedt Askøy Rundt – Vestlandets Færderseilas. Regattasjef Finn Espeseth er forundret over at bare 27 båter er påmeldt.

Publisert Sist oppdatert

Deltagerrekorden for Askøy Rundt er 157 båter. Det var en gang på 1990-tallet. deretter var det over 100 båter i mange år. Utover på 2000-tallet har deltagelsen dabbet noe av, men 62 båter fant likevel veien til starten utenfor Askøy Seilsportsenter i 2016. Og med bare en dag til påmeldingsfristens utløp, er det derfor med forundring arrangørene i Askøy Seilforening registrerer at kun 27 båter er påmeldt.

– Vestlendingene har riktignok ord på seg og har vist i praksis at de er sene til å melde seg på, men 27 båter var da veldig lite, sier Finn Espeseth.

Regatta med familieprofil

Han føler seg trygg på at det kommer en god del båter i siste liten – det gjorde det også for et år siden. Askøy Rundt finner sted lørdag 19. august og påmeldingsfristen går ut 16. august kl 16:00.

– Askøy Rundt er først og fremst en familieregatta, og terskelen for å delta i turklassen er svært lav. Det kreves blant annet ikke noen form for målebrev på båten – det er bare å delta. Veldig mange har startet sin seilkarriere i Askøy Rundt, og slik håper vi også det fortsatt vil bli, sier Espeseth.

Alt på en dag

For to år siden ble regattaen lagt om slik at både start og innkomst skjer i tilknytning til Askøy Seilsportsenter. Dette har foreningen fått mange godord for, og deltagerne i regattaen nyter godt av hva Askøy Seilforenings ildsjeler kan stelle i stand:

– Når båtene kommer i mål, er grillene varme og det er plass til alle i havnen. Og lørdag kveld kommer shanti-koret «Gubbelaget» for å synge for deltagerne. Søndag morgen serveres det frokost. Dessuten er det leker og aktiviteter for barna, forteller Espeseth.

– Og om noen ønsker å komme før regattaen starter og vil legge båten sin her, kan de det også, legger han til.

40-års jubileum til neste år

Askøy Rundt arrangeres i år for 39. gang. Regattaen starter øst for Askøy ved Askeneset og blir seilt nordover Herdlefjorden. Deretter går ferden sørover i Hjeltefjorden med målgang vest for Ramsøy.

– Vi føler oss god forberedte. Det eneste vi ikke har kontroll på, er været og vinden, sier regattasjefen.

En kikk på yr.no forteller om sørlig laber til frisk bris fra seks til åtte sekundmeter.