Bli abonnent Nyhetsbrev Annonser hos oss

Avslutningen ble en tålmodighetsprøve

Norgeshus Seilmakeren Doublehanded har fått sine tre vinnere, men et av lagene måtte vente lenge før seieren var i boks.

Publisert Sist oppdatert

For det gikk som det ofte går når det lir mot kveld; det stilner. En tredel av båtene kom i mål mens det ennå var vind, men så ble det brått slutt for resten – bare noen få meter fra mål for de nærmeste. Heldigvis var det tiltagende medstrøm, og det ble redningen for dem som var tålmodige. Det var med andre ord spenning til siste slutt, men ikke akkurat når det gjaldt det sportslige.

Aller raskest

Nå kårer ikke Askøy Seilforening noen over all-vinnere i Norgeshus Seilmakeren Doublehanded, men den korrigerte tiden står nå likevel på resultatlisten – og når alle båtene starter samtidig, blir det enda mer interessant å kikke på den. Og i år var det Harald Matland (Nordhordland) og Torkjell Tolo (Hardanger) i X-332-en «X-Faktor» som hadde den aller laveste tiden. De vant den mellomste klassen etter en spennende 2. etappe der ledelsen stadig skiftet.

– Ja, vi var veldig spente og regnet mye på hvordan vi lå an i forhold til konkurrentene da vi nærmet oss mål, forteller de to som til slutt stod igjen som vinnere.

De lå på 4. plass etter første etappe over 50 minutter bak ledende båt, men på kryss i lett vind ut fra Haugesund fikk X-332-en det Matland kaller «maksføre», og da startet de opphentingen. Den foregikk i tjukk tåke, og da det lysnet av dag og tåken lettet oppdaget de båter som hadde vært godt foran dem tidligere.

Supertrim

Den samme historien fortalte Petter Sørhaug og Stian Soltvedt fra Askøy. De lå også beskjedent an i Haugesund etter første etappe, men X-35-en «Zefyr-3» som de seilte, likte seg også godt på kryss i lett vind. Og da de fikk skjøtet fokka godt inn med innhaleren og lagd en perfekt spalte mellom fokk og storseil, fikk de, ifølge de to, en stålhøyde og en fart få kunne matche.

– Det var et trick vi lærte rett før vi startet, sier de to.

Resultatet ble også for dem at de seilte seg inn til seier – i den største klassen – og de to X-ene seilte jevngodt med langt større båter på ren seiltid.

Tålmodighetsprøve

Inntil vinden stilnet helt i Raunefjorden der mållinjen var lagt, hadde Norgeshus Seilmakeren Doublehanded vært fair. Riktignok ble det en regatta med lite vind, og det kom knapt vann på dekket til noen av båtene, men det var stort sett vind. Noen perioder med vindstille hadde det dog vært.

– Men, vi driver jo en utendørsidrett, var den generelle kommentaren på brygga til det. Sånt må man regne med.

Men når båtene ble liggende timesvis i vindstille, ble utendørsfølelsen i overkant sterk for de fleste. Først ved 01:30-tiden natt til søndag drev vinnerbåten i den minste klassen over mållinjen; Bjørn Rundhovde og Arne Øi i Aphrodite 101-en «Mathilda». Da hadde de ligget og sett på mållinjen i en fem timers tid.

Fire båter hadde stor nok tålmodighet og kom i mål i klassen for båtene med lavest måltall. Og nettopp det å ha lavt måltall er en fordel når slike episoder oppstår, men resultatlisten ble såpass rettferdig at det var de to båtene som hadde vekslet om å lede på hele etappen, som også la beslag på de to øverste plassene.

Se fullstendig resultatliste.