Følg Norgeshus Seilmakeren Doublehanded på nettet

HAVTÅKE: Dette var hva seilerne som har samlet seg på Askøy Seilsportsenter våknet opp til før starten av Norgeshus Seilmakeren Doublehanded.
HAVTÅKE: Dette var hva seilerne som har samlet seg på Askøy Seilsportsenter våknet opp til før starten av Norgeshus Seilmakeren Doublehanded.

På silkefot mot Haugesund

Norgeshus Seilmakeren Doublehanded tegner til å bli en regatta i lett vind. Følg den fra A til Å på nettet!

Publisert Sist oppdatert

84 seilere setter klokka 11:00 i dag kurs fra Askøy til Haugesund i den tradisjonelle regattaen Norgeshus Seilmakeren Doublehanded. Det er i alle fall planen, men det er ikke sikkert det blir slik. Det fine høytrykksværet er ikke like velkomment blant seilerne, og det kan bety endringer i planene:

– Det er varslet svært lett vind, og i stedet for å starte flåten utenfor Hanøytangen på Askøy, vil vi sannsynligvis trekke hele flåten sørover og ut av de trange sundene under Sotrabroen og Vatlestraumen hvor det er lite vind og mye strøm. Starten kan da enten gå på Raunefjorden eller Korsfjorden. Vi må se an forholdene, sier regattasjef Torbjørn Halvorsen nå i morgentimene.

Beslutningen vil bli tatt på rormannsmøtet i dag. Trekkes starten sørover, vil det bety at starten vil gå noe senere enn kl 11:00.

Tjukk havtåke

Det seilerne våknet opp til ved Askøy Seilsportssenter i dag, var det tjukk havtåke og blankt vann. Tåken forventes imidlertid å lette når sola får bedre tak, men vind kan det bli sparsomt med. Utover dagen er 4 m/sek det meste av hva yr.no varsler ved Marstein fyr ytterst i Korsfjorden.

Å utnytte den vesle vinden som er og seile klokt i strømmen, vil derfor kunne bli svært avgjørende, og det kan bli en drøy seilas til Haugesund, der båtene skal inn til pitstop i fire timer i Haugesund, før det blir returseilas til Askøy.

Det blir en seilas på silkeføtter der konsentrasjon og årvåkenhet blir viktig.

Verdensremiere for ny tracking

Alle båtene er utstyrt med tracking-enheter som sender ny, oppdatert posisjon til alle båtene hvert minutt. Hele regattaen kan følges på nettet, og den danske produsenten av tjenesten, TracTrac, viser for første gang sitt nye visningsbilde i Norgeshus Seilmakeren Doublehanded. Kartvisning, som er valgfri for den som følger seilasen, og grafikken er helt ny.

TracTrac leverer trackingtjenester over hele verden og til mange internasjonale mesterskap og verdenscup-regattaer.

42 lag påmeldt

42 lag er påmeldt til Norgeshus Seilmakeren Doublehanded i år – og det er en mer enn i fjor.

– Det er jo veldig hyggelig at vi klarer å øke antallet fra 2015, nå som det ikke er kommet noen båter fra Østlandet. Det er første gang at vi ikke har besøk fra øst, faktisk. Jeg tror «markedet» på Vestlandet for en doublehanded-regatta som dette, er på pluss/minus 40 båter, så deltagelsen i år vil jeg kalle «normal». Det året vi hadde 100 båter var nok ekstraordinært, sier Halvorsen.

Han sender stadig et blikk ut på tåken i havnen og lurer på hva han skal beslutte når seilerne samles til rormannsmøte kl 09:00.