
Fremtidens fritidsbåt
Om vi alle skal på fjorden må båtene ta mindre plass og bli mer miljøvennlige. Løsningen finnes i Frankrike og heter Astus 22.5.
Båter vokser i
størrelse og mange flerskrogsbåter er enorme. Men ikke alle. Astus er kjent for
små og billige trimaraner. Dette er båter med innskyvbare sideskrog. De tar dermed
mindre plass i havna og kan trekkes bak bil. Dette gjør det mulig å ta
seilferien på spennende steder.
Og prisen du sparer på vedlikehold kan du bruke på hotellrom de dagene været ikke er på din side.



Enkel og rimelig
Astus’ nye 23 foter virker perfekt. Designkontoret VPLP har gitt trimaranen et tøft design og tilbyr mye båt for pengene. Prisen starter på 56 400 euro inkludert fransk moms for en seilklar, enkelt utstyrt båt. Legger du til gennaker må også dekksutstyret oppgraderes. Innredningen har køyeplass for fire, men skal du bo i båten kommer madrasser, skap, elektrisk anlegg og annet utstyr i tillegg.
Astus bygger sine trimaraner langt enklere enn for eksempel Dragonfly. Sideskrogene skyves inn i teleskopiske rør. Det er en billig løsning, men ikke uproblematisk. Med belastning på sideskroget blir friksjonen høy.



Masse seilglede
Når 53 kvadratmeter seil skal drive frem små 650 kilo flytter båten seg raskt.
Vi seilte Astus 23 fra La Rochelle i høst i 6-7 sekundmeter vind og noterte 8-9 knop på slør. Det var gøy. Båten seilte også bra på kryss. Ikke med samme høyde som en kjølbåt, men med betydelig større fart. Akselerasjonen var også imponerende. Den blir langt mer merkbar i en liten og lett båt, og det er dette som gir fartsopplevelse.
Cockpit fungerer bra tross båten størrelse, og ved å bruke trampolinen mellom skrogene er båten perfekt for solrike dager.
Mulig problematisk rorløsning
Rorkulten er ført under løygangen, noe som begrenser utslagsvinkelen mellom benkene. For å få stort nok utslag på selve roret er det derfor brukt en utvekslingsoverføring mellom ror og rorkult. Men dermed øker også kreftene. Jeg opplevde selv båten som litt tung på styringen, men jeg fant ikke dette problematisk. Min tyske kollega seilte på sin side båten i mer vind, og var langt mer kritisk til Astus’ løsning. Konklusjonen hans (eller hennes?) var at styringen rett og slett var feilkonstruert. Dette er trist, for båten har ellers mange positive sider.

