Bli abonnent Nyhetsbrev Annonser hos oss

«Azzam» foran «Groupama» i Fastnet

Mindre enn en time skilte de tre VO70 i mål etter tidenes raskeste Fastnet Race. Selv om «Team Sanya» var sist av de tre, viser differansen at det kan være håp for den «gamle» båten i Volvo Ocean Race. Alle båtene slo den tidligere rekorden til «ICap Leopard»

Publisert

Med den britiske doble OL medaljevinneren Ian Walker som skipper for den første arabiske VO70, vant «Azzam» fra Abu Dhabi konkurransen mellom tre av båtene som skal delta i  Volvo Ocean Race 2011-12 med start i  Alicante i October.

«Groupama 4» med skipper Franck Cammas gikk i mål fire minutter bak «Azzam» i det 608 nm lange racet fra  Cowes til Plymouth via Fastnet Rock på sydspissen av Irland.

«Team Sanya», med New Zealand's Mike Sanderson som skipper fullførte den tidligere «Telefónica Blue» fra Volvo Ocean Race 2008-09, så vidt innenfor en time bak vinneren

Alle tre båtdene var innenfor rekorden satt av «ICAP Leopard» i 2007. på et døgn 20 timer. «Leopard» hadde også en mulighet til å slå sin egen rekord, men deltok i redningsoperasjonen etter at «Rambler 100» kullseilte igår kveld. 

Tiden oppnådd av Volvo Open 70 båtene, og spesielt av de to nye båtene, vil være av stor interesse for konkurrentene som må vente med en konfrontasjon på regattabanen til inshore seilasene i Alicante 29. oktober. Forholdene for disse tre båtene var optimale med kraftig vind, stor sjø og svært vått på dekk.

«Azzam» som er tegnet av Farr Yacht Design v iste sseg å kunne konlurrerer under de rådende forhold med «Groupama 4» som kommer fra Argentina’s Juan Kouyoumdjians tegnebord. Juan K, som han er kjent i seilerverden har tegnet begge de siste vinnerne av Volvo Ocean Race i tillegg til PUMA's «Mar Mostro» og «Telefónica» for den kommende jorden rundt regattaen. - Det er godt å vite at vi kan konkurrere med «Groupama», sa Ian Walker etter målgang.

Kampen mellom Volvo Ocean Race var intens gjennom hele regattaen. «Groupama 4» tok ledelsen ut fra Solent, men etter å ha fulgt hverandre tett langs hele sydkysten av England var det «Team Sany» som tok ledelsen ved Land’s End etter et dristig taktisk short cut som sparte åtte nautiske mil.

Mens vinden økte jevnt og trutt mot sydspiessen av Irland, dro de nye båtene ubønnhørlig fra, med «Azzam» bare fire minutter bak «Groupama 4»

ved Fastnet. På veien tilbake fra Fastnet Rock var vinden oppe i over 30 knop og «Azzam» og «Groupama 4» var ofte oppe i mer enn 25 knops fart på veien tilbake til Plymouth. 

«Team Sanya» offentliggjorde deltakelse i Volvo Ocean Race for bare fire uker siden, laget ble klart 6. august, og skipper Mike Sanderson var fornøyd med gjennomkjøringen. - Vi var glad for at forholdene var ekstreme i denne seilasen, fordi det minner oss om at på en Volvo Open 70s og i  Volvo Ocean Race er det mye å hente når det blåser, sa han.

Sanderson uttalte før seilasen at han hadde små forventninger til plasseringen i denne regattaen. Laget hadde omtrent ikke seilt båten før start, mens de andre lagene både har nye båter og har trent i mer enn en måned med dem. Resultatet var derfor en opptur for Sanderson og navigatøren Aksel Magdahl som uttalte til Seilas tidligere i måneden da vi besøkte laget i Hamble, at siktemålet var å seile litt bedre enn hva man kunne forvente av laget. Det kan man trygt si de lyktes med allerede i den første regattaen.

Målgangstider var

1. «Abu Dhabi»07.49.00

2. «Groupama»07.53.42

3. «Team Sanya» 08.48.29