Førsteinntrykk: Tarac 33

En herlig herrebåt

Når en konstruktør tegner sin drømmebåt, må det bli noe spesielt. Og det er Tarac 33 blitt. Det er fristende å kalle den en herrebåt.

Publisert Sist oppdatert

Kort oppsummert var førsteinntrykket av Tarac 33 slik: Vi heiste storseilet, rullet ut den selvslående fokka, slo av motoren, lente oss tilbake og seilte!

Og seilopplevelsen, den kan være heftig, for Tarac 33 er definitivt en båt med potensiale for slikt – ikke minst på grunn av den velvoksne riggen. Det er også en skikkelig ego-båt, og det var vel nettopp det konstruktøren Håkan Södergren ønsket å skape da han skred til verket med designverktøyet sitt. På mange måter har han tegnet den båten han aller helst har villet seile selv – og da gjerne alene eller sammen med en god venn.

– Håkan Södergrens tidligere drømmebåt var Carrera Helmsman. Dette er den nye drømmen hans, sier Henning Hanevold i SwedeStar Norge AS som importerer Tarac 33 til Norge.

Terskelen for å dra ut og seile skulle være lav, opplevelsen skulle være god og man skulle ikke behøve å ha med seg mannskap. Og – om man ønsket å forbli der ute på sjøen over natten, så skulle også det være mulig. Slik var konseptet for Tarac 33.

KJØLBÅT: Med
sitt smale
skrog og lave
overbygg gir
Tarac 33 en følelse av å seile
en kjølbåt som
for eksempel
11-meter.
KJØLBÅT: Med sitt smale skrog og lave overbygg gir Tarac 33 en følelse av å seile en kjølbåt som for eksempel 11-meter.
RETNINGSSTABIL: Tarac
33 viste seg
som balansert
og retningsstabil og den
kunne seile i
lengre stunder
uten rorkorreksjon.
RETNINGSSTABIL: Tarac 33 viste seg som balansert og retningsstabil og den kunne seile i lengre stunder uten rorkorreksjon.

FAKTA TARAC 33
Lengde (skroglengde)9,96 m
Lengde i vannlinjen8,85 m
Bredde2,70 m
Dypgang1,75 m
Depl.3 200 kilo
Ballast1 400 kilo
Storseil39,0 m2
Fokk22,0 m2
Spinnaker80,0 m2
Motor, Yanmar15 hk
Vanntank/dieseltank60/48 l
KonstruktørHåkan Södergren
VerftCMI Composites, Sverige
Webwww.swedestar.no
Standard priskr 850 000

POTENT

Vi seilte båten ved to anledninger; først i svært lite vind, deretter i en fin formiddagsbris med 5–6 m/sek – nettopp på en slik dag som denne båten er skapt for.

I den løye vinden viste båten at den har nok seilareale til å være en var og følsom båt som reagerer på selv de minste vindpustene, selv om den kun har en selvslående fokk. Vi hadde ingen instrumenter om bord, men gjetter på at farten var omtrentlig som vindstyrken: 3–4 knop.

Da det blåste mer, avslørte båten at det rause seilaeralet (61 m2) vil kunne by på nok av utfordringer i blåsevær, og når verftet sier at båten bør reves ved ca. 9 m/sek, så tror vi dem på det. Vi tror dem også på at erfaringen med Tarac 33 i regattaer er at den seiler høyt og fort på bidevind. Båten er forholdsvis smal, har en ikke altfor dyp kjøl (1,75 m) og et dypt ror. Storseilet er stort (39 m2), og fordi masten er trukket langt akter, blir også fortriangelet – og fokka – stor. 61 m2 på 3,2 tonn og liten våt flate gir mye kraft og fart. Båten har også en skrogform som gjør at den vil plane med spinnaker.

– Sikkert råmorsom å seile når det blåser skikkelig, var en kommentar som falt mens vi seilte.

Tarac 33 er en båt der du skal kunne sitte godt tilbakelent og seile fra det meste på fjorden. Og tilbakelent kan du virkelig sitte, for de store putene du sitter med i ryggen, ga begrepet «komfort under seilas» en helt ny dimensjon. Du sitter behagelig med rorkultforlengeren, og den lange rorkulten gjør at rormannen sitter som fremstemann i cockpiten. Fler enn tre bør man nok ikke være i cockpiten om man ikke skal gå i veien for hverandre.

RULLEFORSTAG: Rullen til forstaget
er elegant nedfelt i fordekket.
RULLEFORSTAG: Rullen til forstaget er elegant nedfelt i fordekket.

UTFORDRENDE

Storseilet er skjøtet til en løygang på hekken, men såvel grovhaling som fintrimming av skjøtet har rormannen foran seg. Innen rekkevidde er også alt av fall og trimliner som kommer fra masten; ført under dekk til vinsjavlastere på hver side av overbygget. Alt tauverket samles smart opp i en innfelt boks. Den selvslående fokka er skjøtet til en Harken 40-vinsj til styrbord.

Den høye riggen fra Benn’s har godt vinklete salingshorn og ikke noe akterstag. Den er imidlertid utstyrt med lensetakler, som kan hukes av og trekkes frem når de ikke er i bruk. Og brukes, det bør de nok når det blåser på, og da blir det straks litt mer omstendelig å gå baut og jibbe båten.

Tarac 33 er rigget opp med spinnaker, litt overraskende med tanke på at det ville være litt mer shorthandedvennlig med en gennaker på baugspryd. Å manøvrere en så stor spinnaker som Tarac 33 er utstyrt med i jibbene på et så smalt fordekk, er ikke noe uerfarne seilere uten videre bør forsøke seg på om det blåser og bølger litt. Med tanke på det dype roret og det solide rorgrepet, er det også viktig at rormannen er seg sitt ansvar bevisst med folk på fordekket. Det skal ikke store og raske rorutslag til før fordekksgasten lett kan miste balansen. Rekkestøttene er bare 45 cm høye, og kan i så måte mer virke som snubletråder enn støtte når man går på dekket.

SALONGEN:
Høyden under
dekk er begrenset, men
når du får aket
deg på plass i
salongen sitter
du både godt
og sosialt.
Atmosfæren
under dekk er
sober.
SALONGEN: Høyden under dekk er begrenset, men når du får aket deg på plass i salongen sitter du både godt og sosialt. Atmosfæren under dekk er sober.
STUEPLASS: Det er mye fin stueplass i
forbindelse med konsollene mellom salongen og køya forut.
STUEPLASS: Det er mye fin stueplass i forbindelse med konsollene mellom salongen og køya forut.
BYSSA: Til enkle måltider eller prefabrikert mat kan byssa i Tarac 33 gjøre
jobben, men stor er den ikke.
BYSSA: Til enkle måltider eller prefabrikert mat kan byssa i Tarac 33 gjøre jobben, men stor er den ikke.

INTIM UNDER DEKK

Med kun 148 cm høyde mellom dørk og dekk er ikke salongen i Tarac 33 et sted du spankulerer rundt i. Men aker du deg inn i sofaene i salongen, sitter du i en koselig salong med mye pent, svensk trearbeid rundt deg. Kontrasten mellom den dypfargete mahognien og den hvite innerlineren oppunder dekk er klassisk vakker, og helhetsinntrykket må kunne kalles sobert.

Benyttes salongbenkene er det køyeplass til fire, og du ligger godt i lange køyer. Salongkøyene måler 206x60 cm, mens køya forut er 210 cm lang og henholdsvis 158 og 50 cm bred ved skuldrene og føttene.

Tankene og batteriene er vektmessig gunstig plassert midtskips under benkene.

Byssa er liten og ikke beregnet på storslåtte måltider. Men du kan varme mat på et spritbluss, og du kan holde drikken kald i kjøleboksen. Litt plass til skaffetøy og tørr­mat er det også; nok til en weekendtur.

Toalettet er ganske lite, og er du ikke myk i rygg og kroppsdeler, kan det bli en utfordring å trekke buksen av og på når du må på besøk i det lille rommet, som kun har 148 cm «ståhøyde». Foruten WC er det vask og et våttøyskap der. Dessuten er det plass for litt toalettsaker og en septiktank.

Tarac 33 er flat i bunnen og det er ikke mye rom for bunnvann om det kommer fuktighet under dekk, og innredningen innbyr liksom ikke til å trekke ned en våt spinnaker i luken.

Vi likte båten godt, men med en pris på oppunder millionen vil det kanskje være få som kan ta seg råd til den luksusen det er å seile dags- og kveldsturer med denne herligheten av en båt. Men de som gjør det vil være «herrer på fjorden» og i havn vil de utvilsomt tiltrekke seg beundrende blikk – fra damer?