Om bord i: Elan 40

Kontroll og kvalitet

To stikkord landet på tungen etter at vi hadde prøveseilt Elan 40. Til tross for svært friske forhold hadde vi full kontroll over båten, og da vi gikk båten nærmere etter i sømmene dukket ordet kvalitet opp.

Publisert Sist oppdatert

Kontroll. Det var stikkordet som brant seg fast som et symptomatisk trekk ved Elan 40 etter et første møtet med den slovenske båten. Og det er et hedersord, for langtfra alle båter ville ha etterlatt seg et slikt inntrykk etter en seiltur hvor vinden støtet oppimot 20 m/sek i kastene. Med genua 3 (110%) og to rev i seilene følte vi at vi hadde det greit om bord, selv når det røk av vannet og seilføringen var i største laget. En genua 4 hadde vært mer passende til forholdene vi seilte i, men Elanen loste oss trygt avsted selv om seilene smalt i den harde vinden. Lyden var mer skummel enn båtens bevegelser. De var kontrollerte.

Først og fremst var det rorkontrollen som imponerte. Rorets grep i vannet var formidabelt – selv når fotrekka ute i borde lå begravd i grønn sjø dypt nede i le. Bare noen få ganger sugde rorbladet luft og båten kastet styringen. Det var påtagelig hvor mye krengning båten tålte før de laminære og styringsgivende strømningene rundt roret måtte gi tapt og slippe til de ødeleggende luftvirvlene.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER