Bli abonnent Nyhetsbrev Annonser hos oss

Test fra arkivet: Bavaria 30

Bavaria 30: Det enkleste valget
Bavaria 30: Det enkleste valget

Det enkleste valget

Testens billigste båt taper på ha en lettvint, men lite effektiv rullemast.

PLANLØSNING: 30-foteren har et skrog med mye volum, som gir god plass.
PLANLØSNING: 30-foteren har et skrog med mye volum, som gir god plass.
RULLE: Masten står svært langt fremme, og storseilet gir liten effekt. Når vinden kom ble det raskt ubalanse i båten.
RULLE: Masten står svært langt fremme, og storseilet gir liten effekt. Når vinden kom ble det raskt ubalanse i båten.

Vi tar frem tester fra arkivet og gjør dem tilgjengelig på SEILmagasinet.no. Vi har gått 14 år tilbake og funnet en stortest av 30-32-fotere hvor her presenterer vi Bavaria 30 Cruiser. Testen ble skrevet og utført av Curt Gelin, Mikkel Thommesen og Axel Nissen-Lie og ble publisert i Seilas 9-2006. Testen var på 13 sider i bladet, og da måtte vi være gjerrige med bruk at bilder. Saken vil bli etter hvert flettet sammen til et stort rigg med langt flere bilder enn hva vi publiserte i 2006.

Vi har ambisjoner om å hente frem en ny test hver uke, som vil ligge åpent for alle i syv dager. Videre vil den havne i vårt enorme digitale testarkiv.

Bavaria 30 har truffet midt i blinken for familien på grunn av den lave prisen og den gode plassen ombord. Drøyt 1300 båter bygget gjør den til den mest populære i klassen. Hva har så gjort Bavaria 30 så utrolig populær? Et blikk på båten viser runde linjer, stor bredde, høyt fribord, en bred og lang hytte med liten dekksplass. Cockpit har ratt og fast bord, men den lange hytta går ut over lengden på benkene som bare er 1.60 m.

Bavaria 30

LOA9,32 m
Lvl8,25 m
Bredde3,29 m
Dypg.1,85 m
Depl.4 645 kg
Kjølvekt1 000 kg
Seilareale48,6 kvm
Masthøyde14,10 m
LYS1,16
CE kategoriA Ocean
MotorVP 18 hk
Diesel90 liter
Vann155 liter
DesignJ & J
ByggerBavaria
NasjonalitetTyskland
Antal sjøsatt1080/2005
Sjøklar726 015 kr
Med utstyr818 850 kr
Mål under dekk i cm
BåtBavaria 30
Ståhøyde181
Pantrybenk86
BB køye200 x 60
SB køye200 x 60
Akterkøye197 x 188
Forpigg185 x 40
Benklengde160

Konstruksjon

Rammen som stiver området rundt kjøinnfestningen er i massivt laminat og kjølbolter og skiver har normale dimensjoner, men er mindre enn på gamle Bavaria 34. Jernkjølen stikker 1,85 meter, men den er lett og bare 22 prosent av båtens vekt ligger i kjølen. Følgelig er båten vanskelig å kontrollere i mye vind og har lett for å kaste styringen, også på kryss.

Riggen er plassert uvanlig langt fremme i båten. Masteprofilen er tynnere enn på de fleste av konkurrentene og står dessuten i dekk. Isteden for doble salinger har riggen et mellomvant. Furlex, prestrukne polyestertau og forkrommede vinsjer er standard, - luksus på en lavprisbåt.

Under dekk

Flott og lys bad.
Flott og lys bad.

Innredningen viser at man har vektlagt behovet for god plass. Stor salong med to meters benker, bra pantry, aktertoalett, hyggelig akterkøye, god plass til å henge tøy i forpiggen. Ståhøyden er imidlertid den nest laveste i testen med 181 cm. i salongen. Innredningen er gjort i lyse tresorter der både utvalget og finish er påfallende grovt for å holde prisen nede. Dimensjoneringen virker imidlertid OK og dører og karmer gir et solid inntrykk, bedre enn på de fleste av konkurrentene.

Taket er en innerliner i plast der skottene er festet. Spalten er større enn på de øvrige båtene og her er benyttet mye fugemasse. Dette er lite elegant, men sparer åpenbart tid i produksjonen, uten at dette går nevneverdig utover funksjonene.

Positivt: Lav pris, Bra salongskøyer, Fin skrogfinish, Lettdrevet

Negativt: Kaster styringen i mye vind, Trang cockpit, Lav stabilitet, Dårlig lakkfinish

Poeangvurdering

BåtBavariaDufourElanHR 31HanseHunterOceanis
For seil2355513
Innredning4534334
Kvalitet3445324
Nyskapende2333444
Pris5333534
Totalt16181820201319
Benkene er desverre litt kor korte til å brukes som køyer.
Benkene er desverre litt kor korte til å brukes som køyer.
Byssa er funksjonell, men skapplass og skuffer savnes for lengre turer.
Byssa er funksjonell, men skapplass og skuffer savnes for lengre turer.
Kartbordet tar mye verdifull plass i en 30-foter.
Kartbordet tar mye verdifull plass i en 30-foter.
Standard planløsning fra Bavaria i mørk mahogany
Standard planløsning fra Bavaria i mørk mahogany
orpiggen er hyggelige
orpiggen er hyggelige
Akterkabinen er imponerende for båtens størrelse.
Akterkabinen er imponerende for båtens størrelse.

Lena Jexby

Romslig båt, mye for pengene! Cockpit er trang med ratt og stort fast bord. Også toalettet er trangt, men akterlugaren er romslig og lys med vinduer og hengeskap. Pantryet fungerer bra, men med bare en skuff for bestikk og lite plass til å stue skaffetøy og proviant må man benytte de andre skapene i salongen som ellers er romslig med mange skap. Forpiggen har god høyde, to hengeskap, men køyene er korte. Som feriebåt er Bavaria 30 passende til to voksne og ett barn.

Curt Gelin

Brukbar fart og høyde i fire m/sek. I svak vind bremset den faste propellen og rulle-storseilet ga ikke nok kraft, men da båten ble prøveseilt med vanlig storseil og foldepropell var farten bra. God rattfølelse, men trang rormannsplass. Plasseringen av vinsjene og storseilskjøtet på hyttetaket gjør båten vanskelig å seile alene. Under en test i 8 m/sek med rev i storseilet og halvt innrullet genua mistet båten styringen og gikk inn i en ukontrollert stagvending til tross for fullt rorutslag. Kjølen er for lett og stabiliteten for lav. Enkel finish med få lakkstrøk ødelegger for helhetsinntrykket, men det er bedre finish bak kulissene. Nå er det også topcoat i akterlukene.

Hugo Bogren

Seilmessig kjentes Bavaria 30 lett med god rattfølelse, men rullestorseil og fast propell bremset. I cockpit gjør vinsjene langt akter og det faste bordet det tungvint for mannskapet å komme rundt for å skjøte fokka i slagene. Jeg liker ikke at det er rormannen som må ta fokkeskjøtene, mens mannskapet håndterer storseileskjøtet på hyttetaket. Båten taper høyde på bare å ha hanefot til storseilet i mangel av skinne. Salongen er romslig med et bra pantry, praktisk kartbord og stødig spisebord. Men den billige gjennomføringen skinner gjennom overalt. Det er lite lakk på skottene og triste detaljer i trearbeidene.