NM i GRIMSTADJOLLE OG BB 11

GULL: Georgios Nikoltsis og Vidar Ljungstrøm holdt alle bak seg i NM for Grimstadjolle og gjenerobret hegemoniet i klassen.

Nye mestre i gamle klasser

Fjorårets norgesmestre i i Grimstadjolle og BB 11 klarte ikke å forsvare titlene sine i år. Det ble nye mestere i begge klassene.

Publisert Sist oppdatert

Kamilla og August Austefjord har vunnet NM i Grimstadjolle de to siste årene, men i helgen måtte de unge seilerne gi tapt for de to veteraner Vidar Ljungstrøm og Georgios Nikoltsis, som sikret sitt femte NM-gull sammen.

Men det var med snau margin, og det var svært jevnt mellom de tre medaljevinnende lagene, som i samtlige seilaser bortsett fra i den 6. og siste fordelte de tre første plassene seg imellom. Til slutt var det Georgios Nikoltsis og Vidar Ljungstrøm som hadde den beste plasseringskombinasjonen: 1-2-2-1-1-(3), mens Kamilla og August Austefjord seilte inn til 2-3-1-2-2-(4). Stort dårligere var ikke Bjarne Kristensen og Bård Sæthre med plasseringene 3-1-3-3-(3)-1 – som ga ett poeng mer enn hva Austefjords fikk. 

Mellom gull og sølvmedaljørene var det tre poeng som skilte.

Med så liten vilje til å slippe andre seilere inn i medaljekampen som disse tre lagene viste, betød det at det ble hele 18 poeng ned til 4. plassen, som gjesteopptredende og utenbysværende Anette Melsom Myhre og Jørgen Fremstad fra Oslofjorden Seilklubb la beslag på. Fem av de seks medaljevinnerne seiler for Grimstad Seilforening – kun Bård Sæthre av medaljevinnerne var tilreisende – fra Brevik.

De 24 lagene som stilte til start, fikk et NM med friske forhold. Så friskt var det at banen som skulle ha vært på Groosefjorden, ble flyttet inn til havnebassenget i Grimstad sentrum. Ikke siden 2003 har det deltatt så mange Grimstadjoller i NM som det gjorde i år – noe som betyr at NM-status allerede er sikret for 2020 uansett hvor mange båter som stiller til start. 

Årets NM-vinnere er tidligere blitt mestere i 2015, 2014, 2012 og 2011.

MEDALJENE: Fra venstre Sondre Børresen, Herman Persen Fostvedt, Runar Borge, Pål Persen, Jørn Pettersen og Roymond Johnsen som utgjorde årets seierspall i BB 11-NM.

Familieduell om gullet i BB 11

Mye har handlet om Jørn Pettersen fra Brevik de siste 12 årene av BB 11-klassens NM-historie, men under årets NM på Pettersen hjemmebane på Eidangerfjorden, sørget to blad Persen fra Asker for å skrive en helt annen historie. Pål Persen, som seilte  sammen med Runar Borge fra Brevik, tok sølvet bak Jørn Pettersen, som i år seilte med Roymond Johnsen, i 2018, men i år satte de den gamle mesteren godt på plass med stødig seiling under vanskelige forhold.

To timer måtte seilerne vente før mesterskapet kunne starte. Regattamannskapet fra Brevik Seilforening syntes vinden var i friskeste laget og holdt seilerne på land mens vinden ulte og regnet pisket. Da seilasene endelig kom i gang, blåste det mellom 8 og 11 m/sek, samtidig som vinden bød på grådige vindskift.

Pål Persen og Vidar Borge seilte som verdige mestre under de vanskelige forholdene i lørdagens fire seilaser med serien 2-1-3-1. Sønnen Herman Persen Fostvedt og makkeren Sondre Børresen fra Kragerø, var ikke stort dårligere med plasseringene 3-2-1-3. Med det hadde de opparbeidet seg et forsprang på Jørn Pettersen/Roymond Johnsen som åpnet programmessig med seier, men som deretter røpet at formen var ustabil: 7., 2. og 5. plass. 

Det betød et godt forsprang til familien Persen etter første dag.

Søndag ble været etter hvert lettere og tre seilaser ble gjennomført. Pettersen/Johnsen startet med å vinne første seilas, men de to Persen-båtene fulgte på plassene etter. Og i de to siste seilasene vant først Pål Persen/Runar Borge og deretter Herman Persen Fostvedt/Sondre Børresen – noe som punkterte kampen mot hjemmefavorittene Jørn Pettersen og Roymond Johnsen. Ned til lag nummer fire på resultatlisten, Sigurd Lunøe Pihl og Sofie Møklegård Pihl fra Arendal, ble det til slutt hele 14 poeng, så det var aldri tvil om hvilke tre lag medaljekampen stod imellom.

Far og sønn Persen seiler for Asker, men seiler ukentlig i Horten Seilforenings BB 11-miljø. De er også aktive i Andunge-klassen, som skal ha sitt NM i september. 

16 båter deltok i årets BB 11-NM, noe som er en betydelig nedgang fra fjorårets 25 i Arendal. I og med at det også i 2017 var færre enn 20 båter med i NM – kun 17 – betyr det at BB 11-seilerne må mønstre minst 20 båter dersom det skal vanke NM-medaljer i 2020.