TETT: Skip av svært ulike størrelser seiler tett på hverandre under Tall Ships Race.

Norsk seier i Tall Ships Race

Glimrende taktisk spill sikret «Christiania» norsk seier i den legendariske regattaen.

Publisert Sist oppdatert

Etter én måneds seilas i Nordsjøen konkluderte Tall Ships Race 2022 sist helg med ankomst av flåten til Aalborg. Opptil 690 000 personer besøkte de 40 skipene mens de lå fortøyd i den danske havnebyen.

Arrangementet hadde tatt de deltakende båtene fra Esbjerg til Harlingen for race én, deretter til Antwerp, dog ikke som regatta, og til slutt til fra Antwerp til Aalborg for race to.

ÅRETS RUTE: Arrangementet varte fra 7. Juli til 7. August

Vant overall

I første race, ledet av Johan J. Petersen, var «Christiania» raskest på korrigert tid, og tok samtidig førsteplassen i klasse B.

I race nr. to kom skøyta på andre plass i Klasse B, og var nest raskest på korrigert tid, det var da Carl Emil Petersen og Børre Petersen som var skippere.

Etter endt arrangement tok «Christiania» sammenlagtseieren, både i sin klasse og «overall».

Det ble bemerket «Christiania», flåtens eldste fartøy, hadde seilt ett utmerket taktisk løp.

I Aalborg ble mannskapet kronet som vinnere av Tall Ships Race 2022 foran en gedigen folkemengde. Nordjyllands beredskap beregnet i ettertid at 690 000 besøkende hadde vært innom arrangementet i løpet av helgen.

HAV AV FOLK: Svært mange møtte opp for å iaktta skipene og prisutdelingsseremonien.
JUBEL: Det var høy stemning da Nordmennene ble kåret vinnere i Aalborg.


Les mer om RS 10 «Christiania»

Colin Archer skøyta ble bygget i 1895 og var i tjeneste for redningsselskapet fra 1896 til 1932. Hun gikk da under tilnavnet «stormfuglen» og tjente langs finnmarkskysten. I løpet av denne tid reddet hun 257 liv fra den sikre død, berget 90 fartøy fra forlis og assisterte ytterligere 2811 fartøy. Deretter fulgte en tidvis omflakkende tilværelse langs norskekysten inntil hun på 60 tallet ble konvertert tilbake til seil-skøyte. I 1977 overtok Tori og Carl Emil Petersen skøyta og gjennomførte da en større restaurasjon av båten. I 1997 sank skøyta i Nordsjøen, midt i Norskerenna på 500 meters dyp, men to år senere ble hun hevet og igjen restaurert. Siden har hun blant annet vært på langtur til Karibien, Grønland og Svalbard, og deltatt i Tall Ships Race.