EVENTYRER: Benjamin Ferré viser at spesielle kvaliteter gir fordeler for soloseiling.

Frankrikes nye seilynglinger

Benjamin Ferré er en eventyrer som startet å seile i 2017. Nå leder han Vendée Artique. Rett bak ligger en ung turseiler kjent fra arktiske strøk.

Publisert

32 år gamle franskmannen har krysset Marocco i en gammel Renault 4, og haiket alene rundt jorda. Neste prosjekt var å seile rundt Atlanterhavet ved a navigere kun med sekstant.

I 2019 kastet han seg med på MiniTransat og tok en overraskende tredje plass. Nå har han fått tak i Francois Gabarts gamle IMOCA, båten som vant Vendee Globe i 2013, den antatt raskeste IMOCA uten foiler.

Vendée Artique

Det er andre gang arrangeres, en regatta som har start og mål i Les Sables d’Olonne, og går rundt Island. 25 båter deltar i en regatta som er viktig for å kunne kvalifisere seg for Vendee Globe i 2024. Her blir det 40 plasser, rekord mange, men det bygges også rekord mange nye IMOCA-båter, og disse vil automatisk få en fordel i kvalifiseringen.

Det er ingen nybygde båter som deltar, men mange kjente seilere som har byttet båt siden Vendee Globe. Engelse Pip Hare har fått seg en raskere båt og ligger nå på plassen bak Isabella Joschke.

Disse seilerne har mye kunnskap om å seile sydover, men ikke nordover. Mot tøffere lavtrykk og kaldere klima.

Innersving

Benjamin Ferré har som de felste med båter uten foiler seilt korteste vei. De raskere båtene med foiler ligger lengre vest som vil gi dem fordelere senere. Men foreløpig ser det bare ut som Charlie Dalin i «Apivia» som kan true Ferré. Både «Charal» og «Linkedout» har havnet i et stillebelte. Bka dem ligger det fjerde favoritten Louis Burton.

TURSEILER: Guirec Soudée kjøpte en stålbåt i 2013 og seilt gjennom Nordvest-passasjen og rundt Kapp Horn med den. I år har han skaffet en IMOCA-båt.

Uten høne

30 år gamle Guirec Soudée er også en eventyrer som gjør det overraskende bra. Det virker som han har en fordel. For ti år siden loffet Soudée rundt i verden og sov på gata. Etter å ha syklet 2000 km kjøpte han en 11 meter stålbåt uten å kunne seile med oppsparte penger. På vei over Atlanterhavet stoppet han på Kanariøyene hvor han møtte høna Monique. Som 24 åring seilte han gjennom Nordvest passasjen med høna. I 2018 rundet han Kapp Horn.

I 2020 og 2021 rodde han over Atlanterhavet, først fra øst til vest, og så fra vest til øst. Denne gangen uten høna.

Soudée ligger i kjølvannet bak Ferré og har en tredjeplass på resultatlisten for øyeblikket.

Guirec Soudée er ny i IMOCA-klassen, og seiler en Farr-båt fra 2007.

Du kan følge Vendée Artique her.

Det sendes daglige TV-sendinger om regattaen på YouTube.

ISLAND: Vendee Artique startet på søndag og går rundt Island. Så langt har det vært lette forhold. Kun en båt har brutt av de 25 som har startet.