SPREK: JPK 1030 «Eureka» er som skapt for å seile raskt over Nordsjøen.

Shetland Race får ny bane

Starten på regattaen over Nordsjøen får en start litt lengre nord. Det gir en kortere vei fra Bergen.

Publisert

Shetland Race blir en del av Bergen Seilfestival, og skippermøte vil bli flyttet inn til byen i år. Det gjør det mer praktisk å seile ut Hjeltefjorden som var vikingens vei til Shetland, som i eldre tid het Hjaltland. Det norrøne navnet på Shetland.

I mange år har Martsetin fyr i ytre del av Korsfjorden vært startlinja. 22. juni kl 1255 vil varselsignalet gå fra Toftevika på vestsiden av Rongesund bru.

Litt kortere

Ruten over til Shetland fra Martstein er på 187 nm, og med start fra Rongesund blir den fire nautiske mil kortere, men kursen blir syv grader mer sydlig. Med store sjanser for vind fra sydvest, så blir vindvinklen skarpere.

Med den nye kursen vil båtene passere installasjonene Oseberg og Martin Linge.

Arrangøren planlegger en felles avgang fra Vågen i Bergen ut til startområdet.

RUTE: Nytt startsted gir en litt kortere rute.
STARTOMRÅDE: Den nye starten er lagt til Rongesund. Båten seiler Hjeltefjorden ut fra Bergen til Startorådet.

Norges tøffeste

26 båter er så langt påmeldt til Norges tøffeste havseilas, 15 av disse er båter fra tidligere Hordaland. To av båtene er utenlandske, en tysk, og en fra Skottland. «Haspa Hamburg» blir kanskje den første båten fremme på Shetland. Båten kan beskrives som en snill TP52, en båt tegnet av Judel Vrolijk som en opplæringsbåt for unge seilere.

Den skotske båten er en Swan 43.

Seks av båtene på deltagerlisten er fra Østlandet.

Open 60 «Galactic Viking» med Bjørn William Lindgren er regattaens mest oppsiktsvekkende båt, og kan gi «Haspa Hamburg» en skikkelig utfordring.

Shorthandedduell

NM i shorthanded er lagt opp slik at seilere kan gjennomføre Shetland Race før norgesmesterskapet. Bare fem av de 26 båtene seiler doubbelhanded. To båter blir spennende å følge, det blir JPK 1030 «Eureka» med Terje Gilje-Sørnes og Kristian Kudsk Andreasen fra Gandsfjord Seilforening, og Sun Fast 3300 «Pretty Fast» med Lars-Fredrik Moe-Helgesen og Kim Hansen fra Drøbak Seilforening. To spreke båter.