SEILFESTIVAL: Vestland Seilkrets planlegger en stor festival som skal sette Bergen på kartet som seilerby.
SEILFESTIVAL: Vestland Seilkrets planlegger en stor festival som skal sette Bergen på kartet som seilerby.

Bergen planlegger stor seilfestival

Dagene fra 17. til 22. juni skal stå i seilsportens tegn i Bergen dersom det går som Vestland Seilkrets planlegger. Mandag møtes foreningene i kretsen for å bestemme seg.

Publisert Sist oppdatert

Festivalen vil inkludere seilere i små og store båter – og seilere i alle aldre, og Bergen by skal på alle måter bære preg om at det er seiling det skal dreie seg om i disse dagene. Og lykkes man, vil Bergen Seilfestival være starten på noe enda større.

Planene er blitt presentert i en åtte minutter lang video, og mandag skal seilforeningene i kretsen diskutere planene og gi festivalen et «go» eller et «no go». Skjønt noe «no go» synes ikke aktuelt – all den stund festivalen allerede inneholder noen kjente arrangementer.

Regattaer fra alle kanter

Det hele starter med en regatta fra Færder til Bergen med start 17. juni – og en tilsvarende regatta med start fra Stavanger til Bergen. I tillegg er det snakk om ytterligere flere tilbringerseilaser fra andre steder langs kysten – som for eksempel fra Florø og Haugesund. Disse skal startes på ulike tidspunkter og slik at båtene fra alle kanter av kysten kommer i mål i Bergen omtrent samtidig.

Det samme prinsippet er tenkt gjennomført lokalt. Fra alle de lokale seilforeningene i Bergen-området startes det en 21 nautiske mil lang regatta på samme tidspunkt. Med ulike startsteder blir alle banene forskjellige, men alle skal være 21 nautiske mil lange, og de vil ha felles mållinje helt inne i Bergen.

Etter målgang samles alle båtene fra nær og fjern inne i Vågen i Bergen.

Baneseilaser og seilsportsliga

Arrangørene i Vestland Seilkrets har imidlertid ikke tenkt å gi seg med denne massive paraden, for samtidig med at alle båtene ankommer Bergen, vil det bli arrangert regattaer for joller og kjølbåter umiddelbart utenfor Bergen by og på Lille Lungegårdsvann inne i byen.

Det er også tenkt at runde nummer to av seilsportsligaen 2022 skal inngå som en del av festivalen 18. og 19. juni. Det vil bety at seilere fra 30 seilforeninger skal konkurrere non stop i to dager utenfor Bergen i 10 stk J/70-er. Inngår i festivalen gjør også NM i Knarr, som er terminfestet til 18. og 19. juni.

Folkeliv på land

Mens festivalen pågår tenker man seg også at det skal være et maritimt marked på land med informasjon-stands, salgsboder, foredrag, musikk og kafeer. Man vil også demonstrere ulike båt-aktiviteter som publikum vil kunne få anledning til å prøve.

Alle disse aktivitetene vil foregå lørdag og søndag 18. og 19. juni, men festivalen vil ikke være over med det. I løpet av mandagen ventes båtene som startet fra Færder i mål.

Mandagen og tirsdagen vil dessuten seilsportsliga-båtene og andre joller og kjølbåter bli benyttet til prøveseiling og aktiviteter rettet mot skoler og næringslivet i byen. Parallelt med dette vil alle deltagerne i Shetland Race forberede seg. Den seilasen starter onsdag 22. juni, og med den starten er festivalen tenkt avsluttet.

Vestland Seilkrets har en tanke om at denne festivalen kan bli årlig og gjerne utvides til en større maritim festival som vil kunne sette «Havbyen Bergen» på kartet.

Mandag 13. desember setter seilkretsen seg ned for å diskutere det hele og bestemme seg for størrelse og format på festivalen.

Her er videonen som skisserer planen og tankene om Bergen Seilfestival.