NORSK SEILSPORTSLIGA – ELITESERIEN

FIGHT: Det blir hard fight om å unngå de fem bakerste plassene i første runde av seilsportsligaen i Oslo.

Kamp om å unngå de nederste plassene

Hvem seirer og hvem taper i årets første runde av seilsportsligaen i Oslo? Vi har sett på lagene og våger oss på noen tips. Først ut er hvilke lag vi er redd vil bekle de bakerste plassene i sesongåpningen.

Publisert Sist oppdatert

La det være sagt med en gang: Dette er ikke lett. Å skulle tippe hvilke fem lag i hver av de to divisjonene som vil ende bakerst, handler ikke nødvendigvis om at disse lagene er dårlige, men om at de andre kanskje er enda hakket bedre. Det aller beste som kan skje, er jo om lagene som vi tipper på disse plassene, gjør tipsene skikkelig til skamme.

Men for å stikke hodet ut: I eliteserien tror vi laget til:

  • BI-studentene; BI Athletics 
  • Ålesunds Seilforening
  • Risør Seilforening
  • KNS 
  • Brevik Seilforening 

vil slite tyngst i den første runden av eliteserien.

Kan flyte på påske-trening

BI Athletics rykket opp til eliteserien etter å ha kommet på 3. plass i 1. divisjon i 2018. Til runden i Oslo stiller de med et lag bestående av Andreas Næss, Tim Federspiel, Anette Heldal og Tobias Rabe Sti. Ingen av dem deltok på BI-studentenes lag i 2018, og de har derfor trolig begrenset erfaring med ligaseiling. Skjønt, de har gjennomført en omfattende trening med Ålesund i påsken. 

Kommer sterkere utover sesongen

Ålesunds Seilforening er også et av de nyopprykkete lagene i eliteserien, og der i gården satses det friskt på ligaseiling. I løpet av vinteren har foreningen anskaffet to J/70-er, og foreningen er i ferd med å skape et skikkelig ligaseiling-miljø i byen. 

– Vi har en pool som teller 20 seilere, og laget til hver runde taes ut på bakgrunn av sammensetting, tilgjengelighet og kompetanse. Generelt sett ønsker vi å ha en viss kontinuitet fra runde til runde, samtidig som vi ønsker at flere skal få forsøke seg og høste erfaring, slik at vi skal få flere seilere å spille på i årene fremover, sier Andreas S. Larsen, som stiller på laget i Oslo sammen med Ole Grytdal, Håvar Yndestad og Thorbjørn Thomas Hansen. 

Andreas, Håvar og Ole er erfarne ligaseilere og deltok i tre av rundene i 2018-sesongen, mens Thorbjørn er debutant. 

– I påsken hadde vi en fire dager lang treningssamling sammen med BI Athletics, og i begynnelsen av juni hadde vi kretsmesterskap i ligaseiling. Fire lag fra Ålesund og to fra Molde deltok, og vi gjennomførte 15 flighter.. Dessuten trener vi hver torsdag, forteller Andreas S. Larsen.

Selv om Ålesund-laget stiller godt drillet og forberedt, tror vi Oslo-runden kanskje kommer litt i tidligste laget. Utover i sesongen er det imidlertid all grunn til å tro at treningen på hjemmebane vil bringe laget betydelig oppover på tabellen. Vi ser imidlertid ikke helt bort fra at de vil slå til allerede i Oslo.

Krumtappene er borte

Risør Seilforening vant eliteserien i  2018, men stiller med et helt annet lag i år. Mads og Tomas Mathisen, som var grunnpilarene i laget og seilte alle rundene i fjor, har i år valgt å prioritere internasjonal seiling i 49er. De satser blant annet hardt på å ta medalje under junior-VM på hjemmebane i Risør i begynnelsen av juli.

Kun Morten Røisland er igjen fra det faste laget Risør hadde i fjor. Fritz Lundberg, Kim Robin Wintermark og Benedicte Jensen er de øvrige på laget. Ingen av dem seilte i fjorårets liga, og Fritz Lundberg forteller at det heller ikke har vært noen organiserte forberedelser før sesongen. Stallen består av seks–åtte seilere.

– Interessen for seilsportsligaen generelt er stor, men interessen for å bli med på laget er begrenset. Men vi jobber med å få opp interessen, sier Lundberg.

Foreningen har en Melges 24 og en J/70 å trene i.

– Ambisjonen i år er å unngå nedrykk, og så skal vi komme sterkere tilbake i 2020, sier Lundberg.

Ferske liga-seilere 

KNS stiller også med helt ferske seilere til årets første ligarunde, og ikke minst stiller de med jenter på laget. Fem av de seks på laget er jenter. Laget er rekruttert fra foreningens interne ligaseiling med foreningens J/70-er.

Laget, som vi tror vil stille litt bak i rekkene under årets første ligarunde, består av Marie Lothe, Kristin Nyland, Halvor Albjerk Hamran, Eline Norum Snerlebakken, Siri Grönmo og Helene Gjerde. Alle er debutanter i seilsportsligaen.

Bærebjelken borte

Brevik Seilforening er litt i samme situasjon som Risør. Laget ble nummer to i fjorårets eliteserie, men har mistet skipper Dag Usterud, som ikke har anledning til å seile de første rundene. Lagleder Nina Lidal har imidlertid et håp om at han vil kunne seile i høstens to runder.

Ole Martin Lunde Lidal er eneste gjenværende fra Breviks faste 2018-lag, som stiller til start i Oslo. Der vil han seile sammen med Jørn Fougner, Sigurd Aanensen og Thomas Henrik Reistad.

Vi tror savnet av Dag Usterud, som har vært bærebjelken i laget, vil bli stort – så stort at laget skal måtte kjempe hardt for å unngå å være blant de fem bakerste når alle flightene i Oslo er unnagjort.

Først og fremst en lagkonkurranse

Tilfellet Risør og Brevik forteller at om man vil sikte mot toppen i seilsportsligaen over tid, er det viktig å bygge opp et bredt lag av seilere. Suksess kan oppnås tidvis ved å satse på få, gode seilere i en sesong, men slike lag blir sårbare når sentrale seilere forsvinner.

Det bekrefter at intensjonen til seilsportsligaen fungerer. Seilsportsligaen er en lagkonkurranse mellom norske seilforeninger – og ikke en konkurranse mellom enkeltutøvere. 

Heng med og se hvilke fem lag vi tipper i midten og hvilke vi tror vil bli blant de fem beste.