NORSK SEILSPORTSLIGA - ELITESERIEN

TØNSBERG: Tønsberg Seilforening håper på jubel i Oslo, men stiller med et helt annet lag enn da foreningen kvalifiserte seg til Youth Sailing Champions League.

Ingen grå tilværelse midt på tabellen

Man skulle tro at det å være midt på tabellen er et litt anonymt sted å være, men fra det ståstedet kan man i løpet av noen flighter plutselig være involvert i toppkampen eller i bunnstriden. Så jevnt er det.

Publisert Sist oppdatert

Seilerne fra Florø Seilforening var utilnærmelige i 1. divisjon i 2018 og gikk til topps i tre av de fire rundene. I den fjerde ble de nummer to. Nå har de rykket opp i eliteserien, og der vil de nok få det tøffere enn i fjor. 

Til Oslo kommer de med nesten det samme laget som de seilte med i hele 2018, men med en utskiftning. Lagets taktiker, Even Onstad, går på skole i New Zealand.

– Det har nok svekket laget vårt litt, innrømmer Frode Stavang, som er skipper og nestor om bord.

Florø-laget for øvrig er ungt. De tre andre, Kjetil Karstensen Indrehus, Vegard og Thomas Reksten Årebrot er alle 17 år.

– Og jeg er ung til sinns, sier Stavang.

Ambisjonene til laget er å kjempe om å unngå nedrykk. Den daglige treningen får de i Express, og i forkant av den første ligarunden har de vært i Ålesund og trent med J/70-er der. 

Vi tror det vil ha gitt Florø-seilerne tilstrekkelig varme i trøya til at de vil klare seg i midtre del av feltet.

Et sammenskrapt lag

Under kvalifiseringsseilasene i Sandefjord, kapret Tønsberg Seilforenings juniorlag en av de to plassene i Youth Sailing Champions Legaue. Til seilsportsligaen i Oslo kommer de med et helt annet lag bestående av Georg Ellila, Siri Kamfjord, Jørgen Smith-Meyer og Magnus Behrens.

– Ligarunden i Oslo kolliderer med pinseleiren vår i Tønsberg og Kiel, så til denne runden har vi skrapt sammen det vi kan av gode seilere, så vi er spente på hva det vil avstedkomme, sier Georg Ellila.

Vi tror det holder til en plass i midtsjiktet.

Tønsberg Seilforening var tidlig ute med å flagge at de ville satse på ungdommen i seilsportsligaen, og Georg Ellila forteller at de har en stall på 14–16 seilere der halvparten er unge. Målsettingen er å slippe flest mulig til i seilsportsligaen i løpet av de fire rundene.

Har satt Bodø på kartet

Seilsportsligaen har brakt Bodø Seilforening på kartet i seil-Norge som aldri før, og 2018-sesongen endte med opprykk til eliteserien. Også innad i foreningen har deltagelsen i seilsportsligaen skapt interesse.

– Interessen er stor, spesielt under stevnene. Det er mange som følger med og kommer med kommentarer på Facebook, sier Kai Linde

Han forteller at de nå har en stødig kjerne av 10–12 seilere som deltar på ligaseiling. Foreningen eier to J/80-er som de trener i. I tillegg kan de disponere en tredje som er privateid.

Om laguttaket sier Kai Linde:

– Vi har satt frist 1. 5. og 1.7. for uttak av lagene som sendes før og etter sommerferien. Det er en god frist for å prøve å få bestilt rimelige flybilletter. Laget trener da den siste tiden før stevnet som lag. Vi sender minst en med erfaring, men også nokså ferske får prøve seg hvis de er engasjerte og avsetter tid til trening.

Til Oslo kommer Kai Linde sammen med Theo Byberg, Roar Wiik og Agnieszka Sosnowska. Kai, Theo og Roar har alle seilt i ligaen før, og vi tror Bodø vil kunne klare seg bra i Oslo.

Ny, ung lagleder i Ran

Ran Seilforening har klart det mesterstykket å bli nummer tre i eliteserien i alle de tre årene ligaen er blitt avholdt. I alle de tre årene har Kristian Garvik sittet ved roret, men nå har den erfarne seileren fått ryggproblemer og kan ikke stille.

– Det gjør at vi har måttet tenke nytt, sier Jens Riis i Ran Seilforening.

– I år har derfor Ran Seilforening satt sammen et lag med basis i seilere som har erfaring fra en eller flere runder med seilsportsligaen og rekruttert noen nye seilere uten denne erfaringen.

Treningen hos Ran foregår i en Melges 24, og Jens Riis beretter om at de nye, som ikke er nybegynnere når det kommer til seiling, har funnet sin plass om bord og at de har fått god flyt på fart og teknikk. Stallen består av 10 seilere og de er allerede fordelt ut på sesongens fire serierunder.

Til Oslo kommer Simen Guldberg, Mats Mærland, Jens Riis og Karoline Eirin Vabø.

– Simen er den nye laglederen vår, og selv om han bare er 17 år, er han en erfaren ligaseiler, sier Jens Riis.

Uten Garvik på laget tror vi Ran-seilerne vil kjempe midt på treet. Men det kan fort endre seg.

Utvikler fleretil ligaseiling

– Grimstad Seilforening er fremdeles en liten forening med få medlemmer som potensielt kan håndtere en J/70 i ligaen. Men vi prøver å utvikle flere seilere ved å seile en Melges 24 som foreningen anskaffet i fjor, og vi håper at flere kan ta steget opp i år, sier Georgios Nikoltsis i Grimstad Seilforening.

Stallen foreningen foreløpig rår over til ligaseiling teller syv–åtte seilere, og foruten Georgios, stiller laget med August Austefjord, Lars Ingeberg og Markus Vale. Det er et lag med solid liga-erfaring som absolutt bør kunne slå godt fra seg i midtre del av feltet. 

– Vi har ambisjoner om en plass i øvre del av listen, ettersom målsettingen de siste årene har vært å beholde plassen, sier Georgios.

I midten av tabellen i Oslo:

  • Florø Seilforening
  • Tønsberg Seilforening
  • Bodø Seilforening
  • Ran Seilforening
  • Grimstad Selforening