Bodø Seilforening

Oslo: Fargerikt skue under 2. divisjonsseiling i den første runden i år.
Seilsportsligaen: Det har blitt mange starter under trening for J/80-seilerne i Bodø Seilforening som deltakere i Norsk Seilsportsliga.
Laget: Disse Bodø-seilerne deltok i første runde i vår ved Tjuvholmen og Aker Brygge. Fra venstre Iver Sten Gustavsen, Britt Nyland Gustavsen, Asbjørn Øverås og Kai Linde.

Lærerik debutsesong i seilsportsligaen

Bodø Seilforening klarte sesongens mål og er dermed kvalifisert for fortsatt deltagelse i Norsk Seilsportligas 2. divisjon. Etter fire runder ble det 11. plass av 15 lag i divisjonen.

Publisert Sist oppdatert

Ingen hadde forventet noen topplassering til Bodø Seilforening. Til det har læringskurven vært for bratt for de ca. 12 seilerne som har representert Bodø de fire helgene sørpå: Første runde i Oslo i mai, deretter Sandefjord, Stavanger og til slutt Bergen i september. Alle tolv har ikke vært med i alle fire rundene.

Fem ad gangen

Bodø Seilforening valgte å sende fem personer hver gang og så la én plass om bord rullere fordi reglene tillater mannskap på kun fire. Hver runde besto av 14 seilaser med varighet 12–14 minutter, altså pølsebaner og mange tette starter.

Reise og opphold må deltagerne betale av egen lomme. BSF dekker den årlige startlisensen på ca. 15 000 kroner. Foreningen har dessuten betalt inn et slags depostitum til Norsk Seilsportsliga på 20 000 kroner.

Er amatører

– I dette selskapet blir vi amatører. Vi møtte konkurrenter som er oppvokst med jolleseiling, og flere av dem har vært med i internasjonale mesterskap. En erfaring vi gjorde, går nettopp på å spesialisere mannskapet når det gjelder faste posisjoner eller funksjoner om bord, og ikke rullere slik vi la opp til, mener Remi Rasmussen, som har vært en sentral drivkraft i denne satsingen.

Han har hatt gode støttespillere i Kai Linde, Asbjørn Øverås og Tobias Juul Johnsen. Øverås har fra egen båt også fylt rollen som starter, sammen med Harald Kvalheim og tidvis Liv Johansen, under treningssamlingene i høst.

Nyttig opplæring

Det ble allerede sent i fjor høst etablert en egen seilsportgruppe i BSF. Regelmessige teorikvelder gjennom vinteren skulle forberede de ca. 15 interesserte på det de ville møte på regattabaner i sør. Karl Otto Book fra Elvstrøm Sails ble hentet inn til treningssamling på vannet tidlig i vår. Lærdom fra denne helgen mener de tre la grunnlaget for all båthåndtering gjennom sesongen.

– Rett og slett fantastisk bra, mener senior på laget og for øvrig æresmedlem i Bodø Seilforening, Asbjørn Øverås.

Foreningens egen J/80

Som tidligere meldt på denne siden, gikk BSF til anskaffelse av egnet båt, det vil si en J/80. Tidlig i vår kjøpte så Kai og Remi hver sin båt. Dermed kunne lagene match-seile mot hverandre gjennom sesongen. Konkurransebåten i seilsportsligaen er J/70, men slike båter er det vanskelig å få kjøpt brukt.

– Båthåndtering synes jeg vi etter hvert er blitt ganske flinke på. Men taktikk-seiling etter regler i så tette regattafelt som det vi møtte i ligaen, ble en helt ny og annen verden for oss. Her har vi nok et stort forbedringspotensiale, sier Remi Rasmussen, og de andre er ikke uenige i det.

Åpner for ny rekruttering

Deltagelsen i Norsk Seilsportsliga åpner i BSF for rekruttering av nye og yngre seilere som ikke nødvendigvis har egen båt. Slik skal denne aktiviteten fylle gapet mellom jollegruppen, som er et tilbud for barn, og den store hop som seiler vanlige kjølbåter.

– Vi registrerer større interesse for seiling som mannskap på de tradisjonelle tirsdagsregattaene våre, mener de tre.

Og Kai Linde mener han har hatt 30 forskjellige medseilere denne sesongen i sin J/80 som seiler under navnet ZIGGY. De tre J/80-ene deltar også på tirsdager i tillegg til egne treningssamlinger på torsdager.

En ny dimensjon

– Dette har gitt meg en ny dimensjon i seilingen, mener Kai Linde, mangeårig vinner av forskjellige seilaser i nord med sin egenbygde spissgatter LÆRKE, og derfor ingen hvemsomhelst hva angår seilsport. Selv om han har vært blant de ivrigste på regattabanen disse årene, har han ikke seilt så mye som i år siden jolleseilingen i sin ungdom i Tyskland.

– Da hadde jeg ti minutter på sykkel til havnen. Her må jeg reise 90 kilometer med tog i en time fra Rognan før jeg er om bord i båten i Bodø, sier han for å understreke interessen.

Heier på Tromsø

De fire siste av de 15 lagene i 2. divisjon må gjennom en ny kvalifiseringsrunde. Tromsø Seilforening er et av disse, og i Bodø heier vi på dem, både for å fremme miljøet i nord, men også for å få til en treningshelg til våren sammen med dem og Stjørdal/Trøndelag.