Oselvaren

OSELVAR: Oselvaren er en av Norges eldste båttyper, men den er fortsatt i aktiv bruk av dagens seilere.
OSELVAR: Oselvaren er en av Norges eldste båttyper, men den er fortsatt i aktiv bruk av dagens seilere.

Omfattende verk om livskraftig tradisjonsbåt

Norges desidert eldste båttype som fortsatt er i livskraftig vigør, er Oselvaren. Nå har båttypen fått sin «bibel».

Publisert Sist oppdatert
9788279592532_utan_skuggepng
9788279592532_utan_skuggepng

– Noe av nøkkelen til at Oselvaren fremdeles er så aktuell, har sammenheng med at båttypen – både for årer, seil og motor – har alle de kvalitetene nymotens båtbrosjyrer lovpriser. Oselvaren er sjødyktig, trailbar, letthåndterlig, turvennlig og fleksibel. Med noenlunde stell varer båtene svært lenge, og samme båt kan gi nær-sjøen-opplevelser til både to, tre og fire generasjoner båtbrukere. Det må jo være en fornuftig investering i livskvalitet, sier forfatteren.

Oselvar fra Os i Hordaland

Oselvaren er kåret til Norges nasjonalbåt, og i 2015 nominerte Det Norske Kulturdepartementet båten til å stå på UNESCOs liste for god vernepraksis i immatrielt kulturvern. Den klinkbygde båten som har et klart slektskap til vikingskipene, har hatt et spesielt godt fotfeste på sørvestlandet, og selve navnet – Oselvar – har sin opprinnelse fra Os i Hordaland.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

EMNER: Tegningen viser hvorfra emnene til de forskjellige delene av en Oselvar er hentet fra trærne.
EMNER: Tegningen viser hvorfra emnene til de forskjellige delene av en Oselvar er hentet fra trærne.

– Båten har vært vanligst i bruk fra Ryvarden i sør til Sognefjorden i nord, men en finner eksempler på bruk langs hele norskekysten, på Shetland og på Orknøyene. Oselvaren har i tillegg vært benyttet som sportsbåt helt fra 1800-tallet, og den blir fremdeles benyttet som fritidsbåt, sies det i en pressemelding fra forlaget Skald, som har utgitt boken.

Oppvokst med Oselvar

Etter en litt tilbaketrukken tilværelse i norsk seilsport ble det blåst liv i Oselvar-klassen i regattasammenheng på slutten av 1970-tallet, og siden 1981 er det blitt kåret offisielle norgesmestre i klassen.

Kjell Magnus Økland, som har skrevet boken og samarbeidet tett med Oselvarklubben om prosjektet, er en kjent seiler på Vestlandet. Han er oppvokst med kappseiling i Oselvar, men har også deltatt i en rekke andre klasser. Han er en av drivkreftene i Ran Seilforening, og tok for noen år siden initiativ til Ran Eintyperegatta. Økland er utdannet fra Universitetet i Bergen med fagene kulturvitenskap, historie og mediefag.

STØRRELSER: Oselvaren fins i en rekke størrelser og former.
STØRRELSER: Oselvaren fins i en rekke størrelser og former.

12-års prosjekt

For SEILmagasinets trofaste lesere vil han blant annet være kjent for å ha skrevet en svært omfattende artikkelserie for en del år tilbake om «The Norwegian Steam» – om norske seileres deltagelse i America’s Cup tidlig på 1900-tallet.

12 år har det tatt Kjell Magnus Økland å lage boken om Oselvaren. Oselvarklubben som han har samarbeidet med, ble stiftet i 1945 og er en av landets eldste klasseklubber.

Boken koster kr 499.