Messas beste kjøp

Alt har blitt mye dyrere, men ikke J/99. Nå fremstår god kvalitet som billig.

Publisert Sist oppdatert

145 000 euro koster 33-foteren som både fungerer til regatta og til turseiling. Med moms og dårlig eurokurs så blir det to millioner kroner. Mens de fleste båter har blitt mye dyrere de senere årene, så ha J/99 bare blitt litt dyrere. Det gjør at du får en regattabåt til omtrent samme pris som en turseiler på samme størrelse. 

J/99 kan beskrives som en oppskalert J/70. Vekten er bare på 3,8 tonn som gjør at båten byr på spreke egenskaper. 

Bestselger

150 båter har J Composites bygget av denne båten, og salget er oppe i 170 båter. Båten har truffet markedet godt, og viser at det er mulig å selge små seilbåter om pris og egenskaper er riktig. J/99 er litt snillere enn Sun Fast 3300, og kanskje litt bedre for turseilas. Båten har som Sun Fast 3300, doen i baugen, og to akterlugarer. Siden sist vi seilte båten har det også kommet loskøyer i salongen. Loskøyene er ekstrautstyr og koster ca 30 000 kroner ekstra.

INNREDNING: J99 er bygget lett, men allikevel er det levelig under dekk.
VAKUUM: På standen er det eksempler på skrogtykkelsen på J og vanlig turseiler. Laminatet på J/99 er langt stivere og svært mye lettere.

Høy kvalitet

J/99 har vakumstøpt skrog, og bygget lett og sterk. Produsenten hevder deres produksjonsmetode gjør båten 20 prosent lettere, 20 stivere, og gir 15 prosent bedre egenskaper. Kjøl og rorprofilene er svært bra, og skroggjennomføringene er montert nedsenket. Båten leveres med en aluminiumsrigg som skal være suveren, så bra at det ikke skal være nødvendig med karbonmast. Det er heller ikke spart på dekksutstyret. 

TØFF: Sun Fast 30 OD er utviklet for å være en billig regattabåt for havet.
SUN FAST: Forskipet er tomt. Båten kan minne om en Class 40 under dekk.
LUKSUS: Kartbordet er digert. Du sover ved å stikke kroppen inn i et hull. Luksus for dem som kommer fra Mini Transat.

Messas beste kjøp

Hva som er et godt kjøp er en subjektiv betrakning. For meg så krysser J99 av det meste på ønskelisten, og det til en uslåelig pris. Dette er også en båt som heller ikke vil koste en formue å eie.  Jeanneau viser også frem sin nye Sun Fast 30 OD. Det er en langt mer ekstrem båt. Kanskje et bedre kjøp for dem som vil seile bare regatta. 30 foteren starter på 142 500 euro, nesten samme pris som J99. Men hva vi forstår så inngår elektronikk med Sun Fast, mens J99 er en større båt som du også kan seile tur med. 

SEILmagasinet seilte J99 i 2019, og ble svært betatt av båten. Om jeg, med mine behov skulle kjøpt en båt på messa i Dusseldorf, så ville det blitt en J99.