Marieholm IF med slarkete rigg – Bror kjøper bruktbåt Ep. 4

I denne episoden ser Axel og Bror på en IF med byggenummer ni. Den hyggelige eieren sier at båten er problemfri, men ved nærmere betraktning oppdager vi mye som ikke er som det skal være.

Publisert Sist oppdatert

Om serien:

De unge vil ha seilbåt, og interessen for prisgunstige seilbåter er fremdeles stor. Men å gjøre et godt kjøp krever mye kunnskap. Tross Brors unge alder, så blir dette hans tredje bruktbåt kjøp. Hans første var en Maxi 77 som 15 åring. I en alder av 19 kjøpte han en Malö 40 som tok ham trygt fra Norge til Karibia og tilbake. Nå vil han ha en morsom og enkel seilbåt for kveldsturer i Oslofjorden, og sommerferieseilas langs norske- eller svenskekysten.

Budsjettet er opp mot 100 000 kroner, og størrelsen opp mot 30 fot.

Vi deler ekspertise

Det er Bror Sonne og Axel Nissen-Lie som står bak filmene. Nissen-Lie har testet båter for seilblader i hele sin voksne alder, og har en enorm kunnskap om de ulike seilbåtene på det norske markedet.

Axel Nissen-Lie kjøpte en sliten TwoStar 36 i 2009, en svært sliten båt han fikk til å skinne. Nå seiler han en X-362 Sport, og kjenner bruktbåtmarkedet godt.

SEILmagasinets Testguide blir et av verktøyene som blir brukt for å søke frem informasjon.

Axel har god erfaring med IF og har mye bra å si om båten, spesielt når det gjelder seilegenskapene. Han sier dog at IFen kanskje er bedre egnet for gentleman-seilas enn guttetur, men allikevel ser Bror mange fordeler med båttypen, blant annet det store miljøet.

Den trivelige eieren har seilt med båten slik den er i fem år, og det har fungert bra for han, men i det vi trer om bord merker vi at riggen er merkelig slakk. At riggen ikke har ramla ned før er noe av et under. Rekkewirene er av tau, noe som er «fy-fy» ifølge Axel. Hvis en nybegynner kjøper en slik båt kan det rett og slett være farlig, sier Axel.

SNODIG: Strekkfiskene hadde ingenting å gå på, men allikevel dinglet vantene. Vi klarte ikke å skjønne hvorfor riggen var såpass slakk.

Videre oppdager vi fukt under dekk, ikke et stort problem, men som Bror poengterer så er litt av poenget med en slik båt at den skal være fin å se på. Axel er heller ikke tilhenger av malt skrog.

Årsaken til at riggen er såpass slakk forblir et mysterium, men for Bror blir dette for mye mekk, i alle fall nå som våren er rett rundt hjørnet.

Jakten fortsetter, følg med.