UINTERESSSERT: Maxi Fenix er en ypperlig båt, men sliten motor trekker ned. Det ble dermed ingen kjøp.
UINTERESSSERT: Maxi Fenix er en ypperlig båt, men sliten motor trekker ned. Det ble dermed ingen kjøp.

Brukte seilbåter for de unge

SEILmagasinet tar bruktbåtmarkedet på pulsen og har lansert en YouTube-serie. Her kan du få noen gode råd.

SEILmagasinets unge journalist Bror Sonne skal kjøpe seilbåt. Tross Brors unge alder, så blir dette hans tredje bruktbåt kjøp. Hans første var en Maxi 77 som 15 åring. I en alder av 19 kjøpte han en Malö 40 som tok ham trygt fra Norge til Karibia og tilbake.

– Jeg søke en morsom og enkel seilbåt for kveldsturer i Oslofjorden, og sommerferieseilas langs norske- eller svenskekysten. Budsjettet er opp mot 100 000 kroner, og størrelsen opp mot 30 fot, forteller Sonne.

Ikke alene

Bror startet sin jakt i det bruktbåtmarkedet døde i høst. Det har vært begrenset med båter som har blitt lagt ut på Finn, og mange av disse er blitt solgt. Mens markedet for dyre produkter har stagnert, så virker det som at det er høy etterspørsel etter rimelige seilbåter.

–Jeg så på en Banner 30 i januar, en kul båt, men den trengte både nye seil og ny motor. Dekksutstyret var også modent for utskiftning. Selv om den var billig, så ville det blitt dyrere enn å kjøpe noe litt mer kurant, mener Bror. Selgeren fikk prisen han ønsket, og båten fikk en svensk kjøper.

Bruktprisene i Norge er fremdeles svært lave, og det har utlendinger fått med seg.

Tørt marked

– Det er få båter som så langt har falt i smak så langt i vinter, og jeg tar sjansen på at det dukker opp noe mer spennende utover våren, forteller Sonne. Han har sett på en Maxi Fenix som passer veldig bra med sine ønsker, men er skeptisk til båtens originale motor. Båten har en grei pris, men er ikke noe kupp.

Covid-19 førte til en økt interesse for båt, og det har vært flere kjøpere enn selgere. Dette kan snu i løpet av våren. Så langt har flere av båtene som Bror har vurdert blitt solgt.

Vi deler ekspertise

Det er Bror Sonne som er hovedpersonen i YouTube-serien hvor han vil vurdere de båtene han ser på, og gi en ærlig mening om hva han finner. Axel Nissen-Lie, redaktør for SEILmagasinet, er også involvert og vil rådgive Bror underveis.

– Det er til stor hjelp å ha med Axel Nissen-Lie, som kan veldig mye om ulike seilbåter og som for øvrig kjenner bruktbåtmarkedet godt, sier Sonne.

Nissen-Lie har testet båter for seilblader i hele sin voksne alder, og har en enorm kunnskap om de ulike seilbåtene på det norske markedet.

Axel Nissen-Lie kjøpte en sliten TwoStar 36 i 2009, en svært sliten båt han fikk til å skinne. Nå seiler han en X-362 Sport.

Nå lanserer vi de to første filmene i serien, og har film nummer tre i produksjon. Første filmen er en film med generelle kjøpstips. I andre filmen ser vi på en sliten Maxi Fenix.

Definer behovet

– Det er viktig å definere sitt behov før du kjøper båt. De fleste som er misfornøyd med sitt båtkjøp har sviktet alt her. Det er en god ide å starte smått, og lære seg båtlivet, før den perfekte båten kjøpes. Det er vanskelig å tape store penger på en bruktbåt under 100 000 kroner, mener Nissen-Lie.

Det er også en ide å utnytte personlige kunnskaper. Er du flink til å mekke motor, så kan det være økonomisk å velge en båt med en så dårlig motor at den skremmer vekk kjøpere. Tilsvarende er det med elektronikk, glassfiber arbeid osv.

– Det er dårlig økonomi å leie inn hjelp for å oppgradere en gammel båt. Om du ikke vil mekke, så er det smartere å kjøpe en båt i god stand, erfarer Nissen-Lie.

INSPEKSJON: Bror Sonne undersøker Banner 30 i januar. Båten ble solgt kjapt.
INSPEKSJON: Bror Sonne undersøker Banner 30 i januar. Båten ble solgt kjapt.
FENIX: Bror likte Fenix, men prisen lå litt for høyt for markedet.
FENIX: Bror likte Fenix, men prisen lå litt for høyt for markedet.
ROT: Axel Nissen-Lie sjekker Fenix i desember. Båten var svært rotete.
ROT: Axel Nissen-Lie sjekker Fenix i desember. Båten var svært rotete.

Dårlig forarbeid

– Det er overraskende hvor dårlig tilrettelagt båtene er for salg. Det virker nesten som om de ikke tror at båten vil få en ny eier, mener Nissen-Lie. En ting er annonsene, som sjeldent har gode bilder eller en beskrivende tekst, men verre er det med måten som båtene blir ivaretatt av nåværende eiere. Nesten ingen har tømt båten for vinteren, og det er så mye rot at det er vanskelig å få undersøkt båten skikkelig, opplever Bror. Han råder selgere til å tømme båten før de tar salgsbilder, og at de holder den ren og ryddig under visning. Det er også en god ide for selger å lese seg litt opp på båten som de håper å få solgt.

Gode kjøpsråd

Det tar tid å søke frem den perfekte bruktbåten, og du får aldri nok tid til å garantere deg mot bomkjøp. Ideelt bør du sjekke båten både på land, og også ta en runde på sjøen med både seil og motor. Få får derimot den muligheten.

– Det gjelder å lese seg opp på båten du ønsker, og se om egenskapene passer dine behov. En godt sted å starte er på SEILmagasinets nye Testguide hvor vi har samlet svært mange av testene vi har gjort opp gjennom årene.

– Ofte er det slik at kjøper kan mer om båten enn selger. En selger som kan lite om båten sin er intet godt tegn. Bildene i annonsen vil gjerne avsløre båteierens sjømannskap. Med godt sjømannskap så vil nok båten som selges være i bedre stand, mener Nissen-Lie.

Han anbefaler å sjekke under motoren for oljelekkasjer, sjekke kjølsvinet for vannlekkasje, og også sjekke datostempelet på gass-slangen for å se om den er forskriftsmessig byttet, hvert femte år.

Fra bruktbåtkjøp til praktisk til?

Bror har som mål å finne den perfekte båt før sommeren, men godtar at alt ikke er perfekt. Serien kan derfor raskt utvikle seg fra en serie om å velge riktig bruktbåt til å oppgradere en sliten bruktbåt. Men serien er ikke begrenset til det heller – hvis det eksempelvis dukker opp skjulte feil og mangler så kan serien i en periode omhandle båtjuss. Hvis båten en dag skal selges så vil også dette bli dokumentert og delt. Det er med andre ord bare å følge med og glede seg til å se hvor det går. •

Du finner over 500 tester av seilbåter i SEILmagasinets testguide. Den finner du her.

Aktuelle båter for Bror

Fenix
En svært aktuell båt for Bror. Fenix ble lansert på 80-tallet, og er en båt det finnes mange av, og som er etterspurt på bruktmarkedet. Dette er en båt med godt med mye plass under dekk, grei cockpit og gode seilegenskaper. Bror vil ha en båt som fungerer fra første sommer, og gjerne en med nyere motor. båter ned til 50 000 kroner, og strøkne til godt over 100 000. Bror har sett på en båt til Du får slitne 70 000 som krever kostbare oppgraderinger. En ferdig oppgradert båt ligger nå ute til 120 000 og er et bedre kjøp, men er over budsjett.
Fenix En svært aktuell båt for Bror. Fenix ble lansert på 80-tallet, og er en båt det finnes mange av, og som er etterspurt på bruktmarkedet. Dette er en båt med godt med mye plass under dekk, grei cockpit og gode seilegenskaper. Bror vil ha en båt som fungerer fra første sommer, og gjerne en med nyere motor. båter ned til 50 000 kroner, og strøkne til godt over 100 000. Bror har sett på en båt til Du får slitne 70 000 som krever kostbare oppgraderinger. En ferdig oppgradert båt ligger nå ute til 120 000 og er et bedre kjøp, men er over budsjett.
First 24
Beneteau ble store i Norge med sine First-modeller på 80-tallet, og First 24 var en rask, kompakt turseiler med gode seilegenskaper. Båten hadde en moderne innredning med toalettrom akter, og åpent mellom salong og forpigg. En First 24 lå ute for 40 000, en aktuell båt for Bror, som ble solgt raskt.
First 24 Beneteau ble store i Norge med sine First-modeller på 80-tallet, og First 24 var en rask, kompakt turseiler med gode seilegenskaper. Båten hadde en moderne innredning med toalettrom akter, og åpent mellom salong og forpigg. En First 24 lå ute for 40 000, en aktuell båt for Bror, som ble solgt raskt.
First 24
Beneteau ble store i Norge med sine First-modeller på 80-tallet, og First 24 var en rask, kompakt turseiler med gode seilegenskaper. Båten hadde en moderne innredning med toalettrom akter, og åpent mellom salong og forpigg. En First 24 lå ute for 40 000, en aktuell båt for Bror, som ble solgt raskt.
First 24 Beneteau ble store i Norge med sine First-modeller på 80-tallet, og First 24 var en rask, kompakt turseiler med gode seilegenskaper. Båten hadde en moderne innredning med toalettrom akter, og åpent mellom salong og forpigg. En First 24 lå ute for 40 000, en aktuell båt for Bror, som ble solgt raskt.

.

X-79
X-Yachts første modell er rask, kul og har en bra cockpit. Ingen typisk turbåt, men en morsom seilbåt hvor loggen ikke stopper nedover en bølge. Dette er en krevende båt noe Bror bare ser som positivt. Det har ligger X-79 ute helt nede i 30 000 kroner, men også opp til 179 000 kroner.
X-79 X-Yachts første modell er rask, kul og har en bra cockpit. Ingen typisk turbåt, men en morsom seilbåt hvor loggen ikke stopper nedover en bølge. Dette er en krevende båt noe Bror bare ser som positivt. Det har ligger X-79 ute helt nede i 30 000 kroner, men også opp til 179 000 kroner.
Banner 30
Banner er kjent for lette og raske båter, gjerne omtalt som flyverpapp. Banner 30 er X-Yachts grunnleggeren og designerens første konstruksjon, lansert i 1979, og kan beskrives som en forstørret X-79. Bror så på en Banner 30 til 40 000, men den ble raskt solgt til en svenske. En tilsvarende båt ligger på Mjøsa til 55 000 kroner, men det virker som om at denne ikke blir solgt med det første.
Banner 30 Banner er kjent for lette og raske båter, gjerne omtalt som flyverpapp. Banner 30 er X-Yachts grunnleggeren og designerens første konstruksjon, lansert i 1979, og kan beskrives som en forstørret X-79. Bror så på en Banner 30 til 40 000, men den ble raskt solgt til en svenske. En tilsvarende båt ligger på Mjøsa til 55 000 kroner, men det virker som om at denne ikke blir solgt med det første.
Larsen 28
Axel Nissen-Lies drømmebåt i segmentet. Ganske vanlig i Danmark, men sjelden å se i Norge. Fantastisk vakre linjer. Mye duk, lav vekt og lensetakler. Larsen 28 er også smal og lav, men har samtidig litt bredde over hekken, og også en litt rettere baug enn typiske båter fra 80-tallet. En slik båt ble solgt sist sommer i Stavanger, og lå ute til 108 000 kroner. Det ligger en slik til salgs i Danmark til 271 000 danske kroner.
Larsen 28 Axel Nissen-Lies drømmebåt i segmentet. Ganske vanlig i Danmark, men sjelden å se i Norge. Fantastisk vakre linjer. Mye duk, lav vekt og lensetakler. Larsen 28 er også smal og lav, men har samtidig litt bredde over hekken, og også en litt rettere baug enn typiske båter fra 80-tallet. En slik båt ble solgt sist sommer i Stavanger, og lå ute til 108 000 kroner. Det ligger en slik til salgs i Danmark til 271 000 danske kroner.

.

.