Kommentar:

SEILGLEDE: Opplevelsene blir sterkere jo mindre båt du seiler.

– Bli hjemme, og kjøp seilbåt

Om budsjettet kniper denne sommeren, så kan seilferie være lurt.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke ofte at SEILmagasinet gir personlige økonomiske råd, men det gjør vi nå. Kjøp deg en billig brukt seilbåt.

Svak krone

Svak krone gir rekorddyr sydentur: − Bli hjemme! Skriver VG i dag. Den svake norske kronen og enda høyere prisvekst i Europa er årsaken bak. Det gjør at det er blitt langt dyrere å feriere i utlandet. Svak krone og høyere priser i Europa gjør også et nye båter er blitt svindyre, men brukte båter er billig i Norge, overraskende billige. Det gjør at bruktbåtkjøpere i Norge må konkurrere med utlendinger på det norske marked, dette til tross for at utlendingene må betale moms på båter kjøpt i Norge, når de tas inn i EU.

RÅD: Bli hjemme skriver VG 29. mars. Kjøp billig brukt seilbåt, sier vi.

Ferie på lavbudsjett

Om du kjøper en litt sliten seilbåt, bruker litt krefter på å få den fin, så er det gode muligheter på å tjene noen penger. Seiler du den til Tyskland, og selger den der, så kan du kanskje doble prisen, gitt at du kjøper rett båt. Tyskerne betaler godt for en svensk eller danskbygd seilbåt fra 70 eller 80-tallet. I fjor lagde vi en sak om temaet, og vi så at det fantes store prisforskjeller mellom landene. Med svakere krone vil det være enda mer å hente i år.

Om du ligger mest mulig i naturhavner, så slipper du havneavgift, og slenger du ut fiskesnøret, så kan du høste inn mengder av gratis makrell. Forsyn deg gjerne grovt av stillehavsøstersen også.

Sommeren er lang, og om dere er flere familier som deler kjøp av en båt, så kan dere kjøpe en bra båt for prisen av flybillettene alene.

Gøy å lære

Fordelen med seilbåt er den nytelsen du opplever av å være underveis. Båtfolkets skrekk er manøvrering i havn, men det er enklere med en seilbåt enn med en motorbåt. En seilbåt har mindre vindfang, og kjølen gjør at du kan holde kursen bedre. En seilbåt har også vanligvis et digert ror som gir langt mindre svingradius.

Så lenge vinden ikke er sterk, så er det ingen fare å heise seil i åpent farvann. Start med å rulle ut forseilet når du har vinden i ryggen. Se hva de andre seilerne rundt deg gjør, og lær av dem. Du vil fort se at mestring gir glede.

Glemte jeg å nevne at en seilbåt bruker vindkraft? Slik at dere også slipper unna med drivstoffkostnader, og samtidig renvasker miljøsamvittigheten?

Du finner over 500 tester av seilbåter i SEILmagasinets testguide. Den finner du her.