BRUKTBÅT: Kollega Bror Sonne vil seile til sommeren, og leter etter egnet båt.

Hils på neste generasjon seilere

Trendanalyser viser at unge båtfolk foretrekker seil. Det kom frem under bransjekonferansen Marena i februar. I SEILmagasinet opplever vi også en pågang av unge som velger båtliv med vindkraft.

Publisert

Et typisk eksempel er Kjell-Harald Myrseth, som skriver fast for SEILmagasinet. Friluftsmannen var tidligere hundekjører på vidda, og opplever nå blåmyra som et spennende alternativ. Myrseth har med seg kjæresten Miriam på langtur i en tilårskommen Maxi 100 og har klart seg overraskende bra på lavt budsjett. Dette er blitt – og blir – godt lesestoff.

Mange har sett på seiling som litt snobbete syssel for dem med god lønn, men i virkeligheten er ferieseiling en billig og svært bærekraftig ferieform. Om du klarer deg med komforten som var helt OK på 1980-tallet får du en seilbåt til under 100 000 kroner. Den kan ta deg trygt langs kysten - og kanskje også over Skagerrak.

Seiling er en spennende ferieform med stadige overraskelser. Det er tidsriktig og sporty, og særlig Instagram-vennlig. Brukte seilbåter i Norge er også overraskende billige. Vi så på en aktuell bruktbåt til 100 000 kroner i Norge. En lik båt ligger ute i Danmark for 275 000, da i danske kroner.

To av min sønns venner kjøpte en slik båt for 50 000 kroner i høst, og fikk i vinter bryggeplass nær min båt. Dette er ferske båteiere som er klare for en bratt lærekurve, og suger til seg kunnskap.

Kollega Bror Sonne søker også bruktbåt. Han ble smittet av basillen alt som 15-åring og har i løpet av få år seilt mer en de fleste erfarne seilere har gjort gjennom et langt liv. Bror ønsker en velseilende turseiler for dagsturer og sommerferieseilas. En smal bryggeplass setter begrensninger.

SEILmagasinet har som mål å få flere unge til å seile, og vi ser store muligheter. Vi sitter på unik kunnskap som neste generasjon kan dra nytte av. I vinter har vi lansert Testguiden, en database med seilbåttester. Nær 600 tester ligger i databasen nå, og vi har mange flere som skal digitaliseres. Videre sitter vi på et enormt arkiv med turtips og praktiske råd.

«Bror kjøper bruktbåt» er en YouTube-serie vi lanserte i vinter. Med denne ønsker vi å nå videre enn hva vi klarer med papir og via nett. I skrivende stund er det publisert tre episoder. Etterhvert kan serien gå fra å gi bruktbåttips til å gi praktiske tips.

Så langt har vi erfart at billige seilbåter blir raskt solgt. Bror er ikke den eneste unge seileren som har planer om en billig ferie under hvite seil til sommeren.