Bruktbåt: Bavaria Vision 44

Den komplette turseileren
Bavaria hadde ambisjoner om å lage og de lyktes. Det mente vi i 2006, og det er konklusjonen til båteierne også.
Bavaria ville vise at de kunne bygge båter med høyere kvalitet og finish da de lanserte den første Vision-serien i 2006. Norge fikk de første båtene, og vi var de første til å teste. Vi ble imponert. Overskriften lød: «Frekkere fra Bavaria».
Vi satte fingeren på noen kosmetiske detaljer, og de ble raskt rettet opp, allerede fra 2007. Vision-serien skulle både seile bedre og ha mer komfort. Det klarte Bavaria-verftet. I tillegg skapte de en båt som var mer visuelt spennende.

I første omgang kom Vision 40 og 44, og senere ble serien supplert med en 50-foter. Båtene var konstruert av J&J fra Slovenia som den gang var Bavarias faste designteam. I dag er Vision-serien på 42 og 46 fot, hvor 46-foteren ble lansert først, i 2012. Disse to modellene er konstruert av Farr.
– Bavaria burde kalt båtene for bare Vision, og droppet Bavaria, slik som Toyota har gjort med Lexus, mener Jørgen Lindberg.
Han har hatt sin Vision 44 siden 2010 og gjort mange modifikasjoner for å få en perfekt turbåt. Hans båt har fått navnet «Vision», skrevet med samme typografi som Bavaria bruker på serien i dag.

Et hakk opp
Med de nye Vision-modellene er Bavaria på riktig kurs, og de legger lista et hakk opp. Ikke bare designet er blitt mer avansert. Båten har også fått mer utstyr, blykjøl og den har løsninger som gjør at den lettere kan håndteres av et begrenset mannskap. «Vision-serien gir både bedre seilegenskaper og mer bovolum», skrev vi i 2006. Designet har holdt seg bra, og det har kvaliteten også. De som fnøs av Bavarias kvalitet for 15 år siden, må i dag innrømme at de tok feil.
Vision-serien var også bygget sterkere. Tidligere modeller har hovedskottet festet til dekket ved en fuge. Det gir en konstruksjon som gir rom for bevegelser ved belastning fra kjøl og rigg. Det førte til knirkelyder og dører som ikke lot seg åpne under tøff seilas. På Vision ble hovedskottet laminert fast til skrog og dekk. En mer arbeidskrevende prosess som øker båtens stivhet.
– Jeg har møtt mange som ikke vil ha Bavaria fordi det er en Bavaria. Hadde Vision blitt solgt som eget varemerke, ville de nådd flere snobbete kjøpere, mener Lindberg, som hjalp Lunde Båt på båtmesser for noen år siden, og solgt flere nye Bavariaer til kunder.
Han har vært på fabrikken og kjenner til modellene svært godt.
– Bavaria bygger gode båter, og det har ikke vært noen problemer å snakke om på min båt. Men det er alltid noe som kan bli bedre. Jeg tenkte å bytte den inn til en C50 eller C57, men har nå gjort så mye at jeg vil beholde den i hvert fall i fem år til. Da får vi se om vi får med barna på tur, og vil velge en båt etter våre behov da, forteller Lindberg.
En perfekt turseiler

44-foterens store bredde gjør at verftet har fått plass til en ekstra benk på styrbord side av salongen. Ut mot styrbord skrogside er det kommet to «gin & tonic»- stoler. De store vindusflatene er selvfølgelig med på å gi en visuell opplevelse av volumet. Ståhøyden i 44-foteren målte vi til 217 cm. Toalettet bak har en ståhøyde som gjør at du endelig kan dusje som hjemme. «Knebøydusjingens tid i båt er dermed over», skrev vi i vår test.
– Det er ikke mange seilbåter som både seiler bra og har all den komforten du trenger for å bo en sommer i båten, sier eieren.
– Planløsningen er god, og båtens største styrke er den enorme salongen. Dekkshuset gjør det høyt under taket, og de store viduene gjør det lyst, mener Lindberg.


Han mener oppfølgeren ikke er like velykket, fordi skroget er smalere. Den nye 46-foteren har også tankene under dørken i salongen, som gjør at salongen virker mindre. Men tanker midt i båten er bra, hvis seilegenskaper betyr mye. Vekt sentrert i skroget gir båten mer behagelige bevegelser. Da vi testet Vision 46, var deltagelse i Færderseilasen en del av testen. Da ble vi imponert over kryssegenskapene, selv med rullestorseil.

Tor Kristian Øines kjøpte en Vision 44 da den ble lansert, men solgte den for noen år siden, da den ble for stor.
– Jeg savner båten veldig, og er det noen med Vision 40 med to lugarer som vil selge, så gi meg et hint, sier han.
Han mener at 44 solgte bedre i Norge fordi prisdifferansen bare var på 150 000 kroner. Båtene var svært like, men 44-foteren har en større eierlugar foran med eget bad.
Jørgen Lindberg mener at salongen ikke er perfekt, og han gjort tilpasninger. Ryggen på puffen i salongen har han fjernet, og det åpner opp salongen mer. Ryggvinkelen på «gin & tonic»-stolene er også justert. Nå sitter han mer tilbakelent, og kan legge føttene på puffen.
– Det er ingen vits i å ha to stoler om de ikke er gode å sitte i, mener Lindberg.
Salongbordet er også modifisert. Det kan nå senkes, og ved å bruke putene fra stolene kan det bli en ekstra dobbelseng, viser Lindberg. Båten skal etter hvert få nye puter i salongen.
– Jeg skal også gjøre modifikasjoner i byssa. Jeg skal lage nye skuffer, og kan få en mye lengre, forteller Bavaria-eieren.
Han har laget en ekstra hylle foran skrogvinduet over komfyren. Det har blitt en krydderhylleplass som går på bekostning av lysinnslipp. Også i eierlugaren er det gjort forbedringer. Hylla langs skrogsiden er gjort smalere, slik at det er mer plass til å sitte med ryggen inn mot skottet i baugen fremst i køya.
Tilpasset feriebruk
Vision skulle være stabile og trygge turseilere, og ingen Bavaria-modeller hadde tidligere hatt så høy ballastprosent som disse båtene. Tung kjøl betyr også høyere konstruksjonmessig belastning, som igjen fører til kraftigere dimensjonering og høyere pris.
På Vision ble masten flyttet frem for å få et større storseil, og et mindre, mer letthåndterlig forseil. Da vi testet i 2006 var 40 litt raskere enn 44 i lett vind da denne hadde et konvensjonelt storseil. Vi testet senere Bavaria Vision 40 mot Bavaria Cruiser 39 og så overraskende liten fartsforskjell. Mer tyngde i kjølen gjør en forskjell når det blåser mye, men da må også seilene være på stell.
Vision kom med mer og bedre dekksutstyr. Spinnakervinsjer var standard. Dette var noe vi satte pris på, fordi vi kunne trekke storseilskjøet bak til disse, slik at rormannen fikk en mulighet til å trimme seilene.
Bavaria fulgte også trenden med å føre skjøter og fall tilbake til cockpit under dekk, noe vi den gang bare så på dyrere båter.

Bavaria hadde nok et øye til Frankrike da Vision-serien ble utviklet. Jeanneau har hatt stor suksess med sine DS-båter, og fikk etter hvert schwung over linjene også. Båten har mange av de samme kvalitetene og tilsvarende pris.

Danske Nordship er kjent for velseilende dekkshusbåter, men disse har en hevet salong. Det gir en annen planløsning. Nordship 43 DS bygges fremdeles og kan skreddersys til kunden, men i en helt annen prisklasse.

Også Hanse har utviklet en egen serie med dekkshus, og kjøpte engelske Moody. Moody 45 DS er en båt med mange løsninger fra motorbåter, og den er mer som en motorseiler. Moody 45 DS er også i en annen prisklasse.
Jørgen Lindberg har rullemast med originalseilene. Disse står på listen over hva som snart må byttes. Lindberg eier en 44 med grunn kjøl. Den stikker bare 1,8 meter, mens standard er 30 cm dypere.
– Vi koser oss om bord, og ruller inn seilene om det blåser mer enn åtte meter per sekund. Båten har vi tilpasset ferieseiling, og vi gjort det slik at alle trives, forteller Lindberg.
Han har montert daviter til jolla bak på hekken, og kan sjøsette den med et tastetrykk. Jolla er tung, og har en 30 hk motor på hekken.

– Det er klart at vekten bak ødelegger for seilegenskapene, men det blir et komprimiss. Nå kan barna stå vannski om de vil. Vekten gjør at rumpa ligger tyngre i vannet, som gjorde at vannlinjestripa ble feil.
– I vinter ble skroget foliert blått. Nå er vannlinjen blitt riktig. Båten er som ny. Jeg har til og med hatt naboer som har gratulert meg med ny båt, forteller Lindberg. Han syns det er gøy at båten skiller seg litt ut, og å ha noe som ikke alle andre har. Cockpitputer i samme farge som skroget har det også blitt. De blå stripene på de opprinnelige putene hadde blitt blasse, særlig på den siden som ligger mest mot sola.
– Cockpitbordet var håpløst, så det har jeg bygget nytt. Klaffene ble vippet opp på bordet, så når bordet skulle gjøres større, så måtte alt ryddes av. Det var også en diger pod for plotteren. Nå har bordet fått normale klaffer, og plotteren kan vippes ned i en brønn i cockpitbordet, forklarer eieren.



Mye utstyr
I vinter ble det også montert en sidetruster bak, som en pod under skroget. Med både baug- og hekkpropell kan båten gå sidelengs inn mot brygga. Den nye sidepropelen går på 24 volt, og er levert av Sleipner.
Han har også fått montert en elektrisk vinsj. Den står der spinnakervinsjen vanligvis står, fordi en elvinsj på hyttedekk ville bygget ned over byssa.

Også Tor Kristian Øines gjorde mange forbedringer på sin båt for å tilpasse den til egen bruk.
– Når du kjøper en Bavaria, kjøper du en seilklar halvfabrikata. Helt greit om man vil ha enkle seil, underdimensjonert motor og fast propell, mener han.
Øines utstyrte båten med code-seil på rull og baugspryd. Han la inn vannbåren varme og mye elektronikk.
– Min båt kostet i utgangspunktet 1,6 millioner kroner i basisversjon. Den båten jeg seilte rundt med kostet meg 2,6 millioner, forteller den tidligere eieren.
Både Lindberg og Øines monterte baugspryd på sine båter. Vi snakker her om to båteiere som setter høye krav, men som også bruker båten mye.
Godt med strøm
Nytt i år er også 850 Ah, eller 10,2 kWh med energi, i litiumbatterier under salongbenkene om bord hos Lindberg. Det skal gi strøm til minst tre døgn i naturhavn.
– Nå har jeg 230 volt og så mye strøm som jeg behøver. Jeg bruker batteriene til å få varmt vann, og kan også sette på litt varme med strømbasert varmeapparat, forteller Lindberg.
Tor Kristian Øines hadde også godt med strøm, men det ved hjelp av et eget dieselaggregat.
I 2006 kostet Bavaria Vision 44 cirka 1,8 millioner kroner levert i Norge, inkludert et minimum av utstyr. Da Jørgen Lindberg kjøpte sin 2008-modell brukt i 2010, var nypris 2,4 millioner kroner. Han betalte 1,2 for sin båt, men måtte gjøre noen utbedringer.
– Bavaria Vision 44 har ingen svake sider, og har gode allround-egenskaper. Båten byr på minimalt med problemer. Designet har også holdt seg bra. I dag ville badplattformen vært bredere, men det kunne skapt problemer for jolleløsningen og hekkankeret. Cockpiten ville også vært bredere, men det ville gitt smalere cockpitkarmer og mindre volum i akterkabinene, mener Lindberg. Båten hans har vinduer i skroget, og de ville vært mye større i dag.
I dag ligger prisen på en brukt Bavaria Vision 44 på mellom 1,3 og 1,5 millioner kroner.