Buddy Melges ble 93 år
Buddy Melges ble 93 år

Buddy Melges død

Den verdensberømte seileren med mange venner i Norge døde 18. mai etter noen tids sykdom

Publisert Sist oppdatert

Harry Clemons "Buddy" Melges Jr., ansett for å være en av de største i amerikansk og internasjonal seilsport, døde 93 år gammel 18. mai 2023. Buddy var godt kjent i Norge og hadde mange venner her etter mange besøk som seiler, seilmaker og båtprodusent. Før han lanśerte Melges 24 klassen leverte han mange 5.5 metere til norske seilere og hans seil, både til Soling og 5.5 metere var i mange år toneangivende.

Han vokste opp ved Delavan Lake, og lærte å seile i båtene laget av faren, Harry Melges Sr., ved Melges Boat Works. Fra en beskjeden opprinnelse som en robåtbygger i tre, utviklet familiebedriften seg til ledende innen produksjon av regattabåter, der stadig nye båtklasser utvikles ved bedriften som i dag ledes av sønnen Harry III i Zenda Wis.

Som seiler utmerket Buddy Melges seg med bronse i Flying Dutchman in Tokyo i 1964 og gull i Soling i Kiel i 1972 der han hadde vært medvirkende til å utvikle både seil og utstyr. Det var i den siste regattaen i Kiel før OL i 1972 at vår egen Kronprins Harald vant en suveren seier, blant annet ved hjelp av seilene fra Melges. Da konkurrentene oppdaget disse og selv skaffet tilsvarende, forsvant kronprinsens konkurransefortrinn. Men Melges var det ingen som kunne slå og han tok sin fortjente olympiske gullmedalje.

Senere ble han verdensmester i Star både i 1978 og 1979, og ble tre ganger verdensmester 5,5 meter i 1967, 1973 og 1983. I 1992 oppnådde Buddy Melges den ultimate triumfen da han førte «America3» til seier sammen med Bill Koch, og sikret seg America's Cup, en av hans største prestasjoner i løpet av sin lange karriere.

Ved siden av seilingen var Melges en ivrig andejeger, men det er først og fremst som seiler han vil bli husket av generasjoner. Han etterlater sin kone Gloria etter 69 års ekteskap, samt barna Harry III, Laura og Hans. Gloria var ofte med på hans reiser og var et underholdende midtpunkt i et hvert selskap. Når Buddy synes det ble vel mye Gloria tok ha frem sangen med Marlbororeklamen fra 1970 tallet: «You can take Marlboro/Gloria out of the country, but you can´t take the country out of Marlboro/Gloria». Hvoretter alle lo hjertelig.