TIL RORS: Johan Jørgen Petersen.
SKIPPER: Carl Emil Petersen jr.
REGATTA: RS Kragerø sett fra RS Christiania.
POPLÆR: Jubileumskake for Colin Archer klubben.
LYSTBÅT: Venus er konstruert av Colin Archer som lystbåt.

Høstseilas med toddy

Seilskøyteklubben Colin Archer feirer 45 år i år, og i helgen var det Toddyseilas i Oslofjorden.

Publisert Sist oppdatert

Hvis du tror at det er kjedelig å seile regatta med store og tunge skøyter, må du tro om igjen. Fem seil gir nok å henge fingrene i på en kort bane: Klyver, fokk, storseil, toppseil og mesan skal trimmes riktig. Seilene skal hales inn uten hjelp av vinsjer i slagene og jibbene, og de 30 tonn tunge redninsskøytene styres med rorkult.

Flere titalls skøyter stilte til start i den tradisjonsrike Toddyseilasen utenfor Son lørdag formiddag. I vekslende vind fra nord og sterk utgående strøm kjempet de tyngste skøytene side om side rundt Tofteholmen og Mølen op opp til Rødtangen. Colin Archer konstruerte også smekre fritidsbåter med stor seilføring, og de raskeste båtene seilte en lengre bane til Langøya.

SEILmagasinet seilte mannskap om bord på RS 10 Christiania. Det ble en forrykende duell med søsterbåt RS 1 Colin Archer, som ikke ble avgjort før vi krysset mållinjen med en båtlengdes mellomrom, i et par knops motstrøm.

I Toddyseilasen er det imidlertid ikke regattaresultatene som gir mest prestisje. Her gjelder det å brygge den beste toddyen. I år var det «Ariadne» som gikk av med seieren etter flere ukers eksperimentering på kjøkkenbenken før Toddyseilasen.

Christiania kunne by på rom fraktet på seilskuta «Tres Hombres» fra Vest India. Lørdag kveld var det 45 års jubileumsfest med kake og taler på Holmsbu Fjordhotell.

Se flere bilder fra Toddyseilasen her på Facebooksiden til Seilskøyteklubben Colin Archer.