VANT: Jérémie Beyou ble slått av Dalin i Jaques Vabre, men klarte det denne gangen.

Favoritten vant til slutt

Thomas Ruyant ledet ved Island, og Charlie Dalin på siste rundingsmerke, men Jérémie Beyou var først i mål.

Publisert

Vendee-Artique ble arrangert fordi andre regattaer i IMOCA-klassen ble avlyst, regattaer viktige for klassen som en oppkjøring til Vendee Globe. Vende Globe er en non-stop jorda rundt seilas sok starter i november. Regattaen holdes bare hvert fjerde år. Denne gangen er interessen større enn noen gang.

Særdeles tett

Det var bare 70 minuetter mellom de tre første båtene i mål, etter over 10 døgn til havs. De ti første båtene var i mål på litt over fem timer. Alle de tre føørste er av nyeste generasjon IMOCA, men eldre båter med nye foiler hang godt med. Vendee-Artique ble en regatta som innholdt mye. Båtene seilte gjennom mange værsystemer, som gjorde regattaen svært krevede. Men deltagerne fikk også testen båten under alle mulige forhold, og sjekket sine sterke og svake sider. Alle de 12 som nå er i mål vil ha sterke kort i Vendee Globe.

SØLV: Dalin er ung og lovende. Han er hentet fra Figaro-miljøet.
BRONSE: Ruyant kommer fra Mini Transat og Class 40.
TØFF: Sam Davies viser at jentene er like tøffe som gutta.

Jentene kommer

Engelske Sam Davies avsluttet med en sterk fjerdeplass, og var raskest av de eldre båtene. Hun var i ledelse også en kort stund. Det var fire jenter med, og også Isabelle Joschke hang med i toppen helt til hun fikk tekniske problemer.

Mini-transat-seileren Clarisse Cremer imponerte også. Dette var hennes første soloregatta i IMOCA, og hun ble nr. 12, nest beste båt uten foiler. Class 40 seileren Miranda Merron er ikke i mål, og ser ut til å fullføre på en 17. plass.

PODIET: Seilerne fikk sløst litt champagne før de stakk til havs, og satte kursen hjemover. Regattaen har ingen ting på land for publikum.

Vinterens høydepunkt

Vende Globe blir mer spennende enn noen gang. Det blir flere deltagere, men også flere potensielle vinnere. Det blir åtte nye båter i Vendee Globe, men også like mange deltagere med eldre båter som kan vinne. Sam Davies kan det, det kan også Kevin Escoffer som ble fem, Yannick Bestaven, Boris Hermann og Glancario Pedote på plassene bak denne gangen.

Siste generasjon båter er raske, men det er også de eldre med foiler. Båter uten foiler går raskere i lett vind, men vi så også at foiler gir en fordel på kryss.

Som så alltid ellers, så gjelder det å ha utstyr som holder. Sebastien Simon brakk foil på ny, og setter spørsmålstegn ved Juan K-konstruksjonen. Armel Tripon fikk fikset båten i hu og hast før start, men ikke bra nok. Snarveier er ikke bra nok for Vendee Globe.

MÅL: Slik var posisjonene da Beyou krysset mållinjen.