2020 10 16 - Les Sables d'Olonnes - J-1 avant l'ouverture du village du Vendée Globe - © Eloi Stichelbaut - polaRYSE / IMOCA
2020 10 16 - Les Sables d'Olonnes - J-1 avant l'ouverture du village du Vendée Globe - © Eloi Stichelbaut - polaRYSE / IMOCA

Mindre antenner og høyere dataoverføringer

Vendee Globe er en regatta som utvikler teknologi. Denne gangen skal båtene bruke Iridiums nye tjeneste.

Publisert Sist oppdatert
ANTENNE: «Charal» testet ut utstyret under Vendee Atlantique i sommer.
ANTENNE: «Charal» testet ut utstyret under Vendee Atlantique i sommer.

Vende Globe handler om å gjøre de beste væranalyser basert på data, men også om å tilfredstille sponsorer og følgere hjemme, samt sikkerhet.

Ny tjeneste

Iridium er kjent for satelittnettverk med lav dataoverføringshastighet men hyggelig pris. Iridium Certus er nye satelitter med nesten 300 ganger raskere dataoverføring. Det gjør at denne tjenesten er den foretrukne løsningen for soloseilerne rundt jorda.

Raskere, men ikke raskt

Med Iridium Certus kan seilerne laste ned med 704 Kbps, og laste opp med 352 Kbps. Det gjør det mulig å laste opp filmklipp, men det går veldig tregt. Vi snakker om datahastighet slik vi hadde hjemme for 20 år siden. Iridium Certus består av 66 lavtflygende satelitter som dekker hele jorda.

– Jeg har telefonen alltid på, og forbindelsen er veldig pålitelig. Det gjør at jeg kan være sikker på at de som vil ha tak i meg, får en forbindelse, sier Jérémie Beyou i «Charal». Han har «WatsApp» på kartbordet for å være på nett. Systemet gir han bedre muligheter til å laste ned data, samt laste opp bilder og film.

Kan bli avleggs

Starlink kan bli det neste store innen kommunikasjon. Mannen bak Tesla, Elon Musk står bak dette også. Han har til og med rakettene til å skyte opp satelittene, og det blir ikke få. Det skal bli flere tusen i verdensrommet. Datahastigheten skal bli svært høy, og prisen lav, men systemet er ikke rettet mot seilere. Det skal fungere for alle på jorda.

Mange satelitter er alt oppe, så neste Vendee Globe kan vi kanskje få direkte sent film streamer fra hver båt, alle dager, hele døgnet.

FAVORITT: Jérémie Beyou i «Charal» er ventet å gjøre det bra.
FAVORITT: Jérémie Beyou i «Charal» er ventet å gjøre det bra.

Om Vendee Globe

Regattaen starter 8. november og med 33 båter har flere deltagere enn noen gang. Seks deltagerne er kvinner, det er også rekord.

Vendee Globe arrangeres hvert fjerde år, og er en soloregatta rundt jorda uten assistanse. Distansen er på 21 638 nautiske mil, og er blitt lengre med årene, fordi det er satt inn begrensninger om hvor langt syd båtene kan seile, for å hindre med i å møte is.

Regattaen ble etablert i 1989 av Philippe Jeanto. For hver gang settes det ny rekord. I 2016/17 vant Armel Le Cléac'h etter å ha seilt 74 døgn, tre timer, 35 minutter og 46 sekunder.

I 2016 var der første gang noen båter hadde foiler som kunne løfte skroget opp fra vannet. Denne gangen har 19 båter slikt utstyr, som gir dem vesentlig fartsfordeler under enklete vindforhold. Det er ventet at den raskeste båten denne hangen vil seile under 70 døgn.