“Christian Radich” fikk premie av Vladimir Putin

Det eneste som manglet for at seilerparaden under Tall Ship’s Race lignet en god norsk 17.mai-feiring var talen fra Jens Stoltenberg. I stedet troppet Russlands statsminister opp og delte ut førstepremien til  «Christian Radich».

Publisert

GRATULERER: Vladimir Putin gratulerer Ingrid Ellingsen (20) fra Sandvika med overall-seieren inn til hjembyen hans. Foto t.h. det var en tydelig fornøyd statsminister som hyllet og takket "Radich"-seilerne og alle andre som har seilt  Tall Ship's Race. Alle foto: Linn Krogh Hansen.

Sankt Petersburg; Russland

– Dette er et av de største arrangementene vi har i byen vår i år, sa Vladimir Vladimirovitsj Putin i ettermiddag, da Seilas var med “Christian Radich” på mannskapsparaden og premieutdelingen etter den første etappen av Tall Ship’s Race i russiske Sankt Petersburg.

Den tidligere presidenten og nåværende statsministeren var glad for at hans hjemby nå er vertskap for det som han mener er et av de aller største arrangementene blant storbåt- og skuteseilere.

Putin trakk også frem Sankt Petersburgs betydning for Russland som sjøfartsnasjon, og berømmet samtidig innsatsen til mannskap og hver enkelt person som deltar i denne seilasen, ikke minst med tanke på vedlikeholdet av sjørfartens tradisjoner og historie.

– Derfor er det veldig fint å se disse flotte skutene, som representerer gammel sjømannskap, her i Sankt Petersburg, understreket Putin.

På podiet to ganger

Med faner, norske flagg og delvis selvkomponert shanty marsjerte “Christian Radich”s besetning, frivillige og medseilere sammen med de andre Tall Ship’s Race-deltakerne gjennom Sankt Petersburgs søndag ettermiddag, i  det som lignet en blanding av17.-maitog og Rio-karneval. Med jubel, vinking og telelinsene rettet mot oss fra pressefolk og tilskuere hadde store deler av gatene blitt sperret av for paraden mens vi marsjerte fra båthavnen til premieutdelingen, som ble holdt rett overfor Hermitagen ved Nevas bredder.

Men det var ytterst få av deltakerne som fikk  premie av Putin. Og “Radich” fikk den ikke bare én gang. For den norske skutas representanter måtte opp til Putin to ganger; først for å motta premien for seieren i fullriggerklassen, og så til slutt for å motta seieren overall. 106 båter var påmeldt, og ifølge den russiske statsministeren var det 97 som hadde startet og 75 som fullførte. To båter hadde mastehavari underveis, noe som heldigvis ikke medførte personskade.

Vant på første forsøk

“Christian Radichs” Kaptein Halvor Stubberud Hanssen fra Vangsvik i Senja var selv ikke forberedt på at det var selveste statsministeren han skulle motta premien fra før et noen dager før seriemonien.  Først  for to dager siden begynte ryktene  å gå i de høyere mannskapskretser ved kaia, der den norske skuta ligger mellom russernes to prestisjeskip; "Mir" og verdens største seilskoleskip "Sedov".

– Det er jo litt spesielt på håndhilse på en av verdens mektigste menn, ja, for han er vel en av de fem mektigste, sier Hanssen på veien tilbake til båten etter premieutdelingen.

For hans del er det også første gang han fører skuta som kaptein. Senja-væringen har vært styrmann og navigatør på “Radich” siden 2004, men var ferdig utdannet styrmann tre år tidligere, og jobbet først for Bergesen Rederi. Første gangen Hanssen var med “Radich” var som elev i grunnkurs i sjøfartsfag i 1993-94.

I dag finnes ikke lengre denne utdannelsen i Norge. Den nærmeste skuta som holder dette nå er danske “Georg Stage”, som fikk fjerdeplass etter “Radich”, “Sørlandet”,og den flotte svenske nykommer-briggen “ Tre Kronor af Stockholm”.

(teksten fortsetter under bildet)

SEIERSJUBEL: Ingrid Ellingsen fra Sandvika og Halvor stubberud Hanssen fra Senja, med premieutdeler Vladimir Putin fra Sankt Petersburg bak.

Overlot premiemottakelsen til medseiler

Opp på premiepodet hadde kaptein Hanssen fra med seg Ingrid Ellingsen (20) fra Sandvika i Bærum, som er blant de ikke-proffesjonelle medseilerne. Den unge lærerassistenten fikk visket i øret av kapteinen idét de de ble ropt opp at hun skulle gå før han opp på podiet;

– Halvor sa bare “ gå først, du, så tar du bare i mot premien, snur deg rundt mot publikum og holder den opp”, sier Ingrid etter seansen. Noen hun klarte med glans.

Men før Ingrid fikk komme inn måtte hun si navnet sitt fem ganger for å slippe inn på VIP-området.

Vi på “Radich” hadde nemlig fått beskjed om at vi ikke trengte å ha med ytterligere legitimasjon enn våre “Tall- Ships’ merker” og mannskaps-t-shorter.

– De sa til meg at hvis jeg klarte å si navnet mitt syv ganger ville de la meg passere. Men de ga seg etter fem, ler Ingrid i etterkant, på det som har vært en kjempestor norsk dag i den russiske havnebyen.

Et møte mellom norsk ekspertise og russisk prestisje vi sent vil glemme.

Powered by Labrador CMS