PROSJEKT: Class 30 skal bli en ny entype havseilere som skal få flere til å seile på havet.

Ny 30-foter skal gjøre havseilas billigere

Class 30 One Design er et fellesprosjekt mellom franske UNCL, engelske RORC og amerikanske Storm Trysail Club for å gjøre havseilas mer attraktiv for yngre seilere.

Publisert

For ett år siden ble det lyst ut en konkurranse for å skape en havseiler mellom 30 og 32 fot med enkel aluminiumsmast, en cockpit for opp til seks personer, og en kjøldybde på maksimum 2,2 meter. Båten skal være entype, men skal kunne fungere i tre ulike kategorier.

Fra klubbregatta til OL

Class 30 One Design i enkleste form skal være tilpasset klubbregattaer, og koste under 100 000 euro, eller ca en million kroner med dagens eurokurs. Båten skal da være uten elektronikk, men fungere som en plattform for å utvikle unge seilere til havseilas. Båten skal ha et storseil med to rev, en fokk med forstagskroker, en stormfokk, samt en asymmetrisk spinnaker.

Club Class versjonen vil ha elektronikk og innredning for havseilas. En båt som egner seg for doubbelhanden og fullt mannskap, enten som entype, eller under IRC.

Olympic-versjonen skal være en båt egnet for olympisk klasse, en båt utstyrt med videoutstyr for livesending.

25 forslag

Det ble sendt inn 25 ulike forslag fra hele verden. Av disse havnet åte på en shortliste. Her var det fire franske, to italienske, en amerikansk og en tysk. Ut av disse åtte ble forslaget fra VPLP/Multiplast trukket ut som vinner.

En modell av vinneren ble vist frem under båtutstillingen i Paris i desember. Første båt er ventet å bli ferdig mot slutten av året.

Mini Class40

Båten som er plukket ut kan beskrives som en miniversjon av siste generasjon Class 40. Båten får mye volum i baugen, slik vi har sett både i Class 40 og Mini 6.50. Skrogformen skal gi høy stabilitet, som gjør det mulig å seile med mye duk.

Konstruktørkontoret VPLP er kjent for raske IMOCA-båter, men har nå også tegnet Class 40 og Figaro III.

Multiplast er et kjent verft i Frankrike som har bygget mange IMOCA60 og andre raske fartøy.

SPREK: Class 30 skal fungere både med mannskap og for shorthandedseiling.
MODELL: 30-foteren har fått linjer fra VPLP:
PARIS: Modellen ble vist under båtutstillingen i desember 2021.