Rolex Sydney Hobart Race

LANGSMAL: «Wild Oats XI» kan ta sin 8. seier i Sydney Hobart Race
LANGSMAL: «Wild Oats XI» kan ta sin 8. seier i Sydney Hobart Race

Klart for Maxi-duell i Australia

Sydney Hobart Race starter andre juledag. Igjen blir det en duell mellom Comanche og Wild Oats, begge med ny seilgarderoden. 

Publisert Sist oppdatert
KREFTER: «Comanche» har fått nye seil for regattaen.
KREFTER: «Comanche» har fått nye seil for regattaen.

I fjor satte 100 fots lange «Comanche» ny rekord på den 628 nautsike mil lange banen fra Sydney til Hobart. Den ekstreme båten, designet av VPLP og Guillaume Verdier brukte kun ett døgn, ni timer og 15 minutter. Det gir en snittfart på 19 knop.

«Comanche» er bred og flat, og kan beskrives som en 100-fots IMOCA. Rekorden ble satt bare dager etter at båten fikk en ny eier. I desember 2017 ble båten solgt fra sin amerikanske eier til australieneren Jim Cooney som stiller i år med ny seilgarderobe. 

Satser fullt

Ni ganger har «Wild Oats XI» vært først i mål i Sydney Hobart Race. Det har den tenkt å være i år også. For å klare det, så har båten fått en ny seilgarderobe. «Wild Oats XI» er lang og smal, og har sin fordel i lett vind og på lens. Med de nye seilene blir disse egenskapene forsterket. Båten har ett baugspryd som er blitt en meter lengre. Det gir muligheter for en større asymmetrisk spinnaker. Båten har også fått ett større forseil på kryss, et seil satt på baugsprydet og til mastetoppen, men som skjøtes innenfor vantene. 

«Wild Oats XI» har blitt optimalisert en reke ganger for å være raskest. I 2015 ble båten kappet i tre deler. De to bakerste meterne hav hekken forsvant, og båten fikk en ny baugseksjon på 14 meter, to lengre enn hva som var kappet av. I år har laget med Glenn Bourke som skal ta seg av strategien. Det var meningen at James Spitthill skulle seile med «Comanche», men America's Cup-seileren har nettopp gjennomgått en operasjon, og må holde seg på land. 

Spennende duell

Sydney Hobart Race er kjent for å være brutal. I år ser det ut til å blir både en rask of trivelig seilas. Det er meldt nordlige vinder hele veien, og de to første døgnene. Vinden starter lett og øker. Det vil gi fordel for de mindre båtene for overall seieren. Forholdene er best for båter som planer med lavere måletall. «Comanche» ville kanskje foretrukket vinden litt mer fra nordøst. 

Mens «Wild Oats XI» har kjøpt nye seil av North, har Jim Cooney gått til Mike Sanderson hos Doyle. Det liker nok «Comanche» gamle skipper Ken Read dårlig. «Comanche» var et prestisjeprosjekt for North Sails. Ken Read er North Sails sjef. 

Bli med å seil

Du kan seile Sydney Hobart Race behaglig hjemme mellom ribbefett og juleøl. Virtual Regatta har opplegg for regattaen, men det franske online-seilspillet har ikke båter for Maxi-klassen, spå du må klare deg med Class40. Nesten 30 000 seilere er alt klare for å seile regattaen virituelt. 

 

 

LENS: Vinden skal holde seg fra nord hele veien, men øker.
LENS: Vinden skal holde seg fra nord hele veien, men øker.
100: Maxi 100-klassen teller flere båter, men det er forventet at det blir «Comanche» eller «Wild Oats XI» som seiler raskest.
100: Maxi 100-klassen teller flere båter, men det er forventet at det blir «Comanche» eller «Wild Oats XI» som seiler raskest.