«Criado» på topp i Convoy Cup

De siste årene under Skudefestivalen i Skudeneshavn har Karmøy Seilforening i samarbeid med Skudenes Sjømannsforening arrangert Convoy Cup.

Publisert

VINNERBÅTER: J24 Criado (over) og X99 "Frimann VII" (t..h) Foto: Caroline Henriksen.

Caroline Henriksen har sendt oss følgende rapport og bilder:

Convoy Cup er en regatta som seiles til ære for sjøfolkene som gikk i konvoifarten over Atlanteren under andre verdenskrig. Skudefestivalen er en av Norges største kystkulturfestivaler, og en flottere ramme rundt et regatta-arrangement kan man knapt ønske seg.

Årets festival fra 2.-5. juli hadde rekordstor oppslutning med 650 båter og rundt 35 000 besøkende, og gjennom hele helgen var det et yrende folkeliv med konserter, boder og utstillinger.

De mest ivrige seilerne kastet fortøyningene lørdag morgen for å delta på Convoy Cup, og sommerbyen stilte som vanlig med sol og sommervarme. Startbåten var ingen ringere enn den tidligere minesveiperen KNM Alta, hvor gjenværende krigsseilere var ombord for å få beskue det hele.

Regattaen går rundt faste merker i farvannet utenfor Skudeneshavn, og forholdene vekslet mellom kryss, slør og lens. Første del av regattaen var preget av lite vind fra sørøst, men utover dagen dreide vinden i motsatt retning og økte litt på, så de 16 deltakende båtene fikk avslutte med en fin kryss mot mål. I klasse III var det ”Frimann VII”, en X-99 med Nils-Jan Nilsen til rors som var beste båt, og i klasse II var det ”Criado”, en J/24 med Gunnar Steinnes til rors som seilte best. Sistnevnte tok også overall-seieren, og med ”Curium”, en First Class 8 på andreplass overall, ble dette dagen hvor de minste båtene toppet listen.

Nytt av året er for øvrig også Nordsjøregattaen Convoy Cup North Sea Race, som startet søndag 5. juli. Etter at den tradisjonelle North Sea Yacht Race mellom Stavanger og Banff i Skottland ble lagt ned i 2008, ønsket seilerne i Karmøy og Stord seilforening å søke samarbeid om en ny Nordsjøseilas, og Orknøyene ble målet for denne regattaen. Selv om det bare var syv deltakende båter i år, var deltakerne spredt helt fra Trondheim i nord til Egersund i sør, så dersom dette slår an er det kanskje flere havseilere som blir fristet til neste år?

Mvh

Caroline Henriksen, Karmøy

Powered by Labrador CMS