TØFT: For de fleste er det et mål og bare fullføre Sílverrudder hvor både mye vind og mangel på vind har vært en utfordring.
TØFT: For de fleste er det et mål og bare fullføre Sílverrudder hvor både mye vind og mangel på vind har vært en utfordring.

Silverrudder utsolgt på to timer

Noen regattaer lykkes bedre enn andre. Den danske soloregattaen rundt Fyn er åpen for 450 båter, men det er for lite.

Publisert Sist oppdatert

120 minutter tok det før alle de 450 plassene var tatt, når arrangøren åpnet for påmelding i helgen, en regatta med start 16. september fra Svenborg på Fyn. En slik iver for påmelding var det også i 2021 og 2019.

Tyskland og Danmark

Påmeldingen har kommet fra 10 ulike nasjoner, men det er Tyskland og Danmark som dominerer, og utgjør 90 prosent av båtene. Over halvparten av de påmeldte er fra Tyskland.

Ifølge statistikken er det bare en norsk båt som har fått plass, men det er to.

– Det var to norske båter som fikk plass i Silverrudder 2022, det var Petter Hegle med Farr 395 «Farout» og meg med Su Fast 3300 «Popcorn», skriver

Av de påmeldte er ni prosent helt ferske, 25 prosent har aldri gjennomført, mens 67 prosent har fått den berømte t-skjorta, et plagg bare de som fullfører kan motta.

Uten måleregel

I Silverrudder blir båtene delt inn i klasser etter lengde, og det er ingen handicap. Det ser ut til å være en av årsakene til regattaens suksess. Det er imponerende mange gamle båter som stiller til start, og flertallet av deltagerne er med for å få seg T-skjorte, ikke for å vinne.

Fåtallet som deltar for å vinne gjør alt hva de kan, og stiller gjerne med en altfor stor spinnaker.

Det blir også utviklet båter for Silverrudder. Dehler 30 OD i klassen «Small» for båter opp til 30 fot. I september blir Dehler 30 OD utfordret av Aelos P30, utviklet av tyskeren Hans Genthe som har vunnet Silverrudder to ganger med sin Farr 280.

Det er klassen «Medium» som er størst, for båter mellom 30 og 35 fot, men 133 båter.

LETT: Aeolos P30 er utviklet for å vinne Silverrudder, men skal også kunne hevde seg under ORCi.
LETT: Aeolos P30 er utviklet for å vinne Silverrudder, men skal også kunne hevde seg under ORCi.

Sponser regattaen

Hele 82 X-Yachts-båter er påmeldt, 19 prosent av alle deltagerne. Nummer to er Seascape med 27 båter, som kunne sikkert vært flere om Beneteau ikke hadde døpt om disse båtene til First. Det er nemlig 16 båter påmeldt fra Beneteau også.

X-Yachts er sponsor for Silverrudder, og både kunder og ansatte er aktive deltagere. I fjor seilte verftets sjef Kræn B. Nielsen i en X4.0

For Seascape/Beneteau er også regattaen stor, og har Silverrudder på sin termninliste. Det begynner å bli mange Dehler 30 OD på startstreken også.

STATISTIKK: Data for årets påmelding til Silverrudder.
STATISTIKK: Data for årets påmelding til Silverrudder.