TRANGT: Pål Stiansen med spinnaker på sin stor X-Yachts ut fra start i trangt farvann.

Rekordene falt i Silverrudder

Det ble en rask soloseilas rundt Fyn, og Pål Stiansen mistet sin banerekord fra 2018.

Publisert Sist oppdatert

Silverrudder er verdens største enmannsregatta og blir vanligvis utsolgt den dagen påmeldingen åpner. Det er en begrensning på 450 båter, og alle ble påmeldt i mars. Ca 380 av disse krysset startlinjen på fredag, hvor fire av disse var norske.

Samler bredden

Silverrudder samler seilere fra hele Europa og det deltok seilere fra 14 nasjoner. De fleste er fra Tyskland og Danmark og har som mål å klare å gjennomføre og få utdelt T-skjorte som et bevis på det. Kun seilere som går i mål får dette plagget.

Regattaen seiles uten målebrev, og det er også sjøveisreglene som gjelder, slik det er i Norge etter mørkets frembrudd.

Starten ble direktesendt på Youtube og viste tydelig at flertallet av seilerne ikke har som mål å komme først i mål. De fire norske båtene derimot er kjente seilere fra shorthandedmiljøet i Norge og var blant de første båtene over startstreken.

REKORDER: Det ble en rask regatta rundt Fyn i 2021, men Stiansen klarte ikke å forsvare sin rekord fra 2018.

Nye rekorder

Med vind fra nordvest som dreide mot nordøst ble det få slag og mye skarp slør for deltagerne. Det gledet eierne av lette båter med god stabilitet og mye seil. Den største forbedringen av rekorden kom i den minste kjølbåtklassen hvor Jørgen Mohr Ernst med sin Melges 24 slo den gamle rekorden, satt av en Mini650 med mer en 3,5 timer. Ernst brukte bare 19:27:32 på de 134 nautiske milene.

Oliver Schmidt-Rybrandt var nesten en time raskere med sin Dehler 30 OD, og bare et minutt bak Jan B Hansen i Figaro 2 i klassen over. Begge disse båtene har vannballast, og brukte 18:32:58 og 18:31:47.

Wolfram Heibeck var nesten en time raskere i sin spesiallagde båt for Silverrudder.

Jan Møller slo Pål Stiansens rekord i den største klassen med over to timer og var i mål etter 16:57:10.

Peter Lang brukte bare 14:43:17 med sin lille Diam 24 trimaran, og Jan Andersen slo sin egen rekord med nesten en time med trimaranen Black Marlin.

Uheldig normann

Pål Stiansen var aggressiv fra start og heiste spinnaker som en av de enste ut fra start. Han lå helt i tet

– Jeg fikk bra start. Var en av to som satte spinnaker ut det trange, grunne og svingete sundet som var fullt av trege båter fra starten før. Verre med målgangen. Gikk litt for nære stranden og ble stående høyt og tørt i det som skulle vært nest siste slaget. Kom av for egen maskin, men starter du maskinen så er du ute. De er nøye på sånt her, skrev Pål Stiansen på Facebook etter målgang. Han gikk på grunn noen hundre meter fra målstreken og lå som båt nummer fem i klassen. Vinneren ble en Frers 49, og han hadde en Landmark 43, en X-55 og en svensk Xp44 foran seg.

Strek 5. plass

Petter Hegle må være strålende fornøyd med en 5. plass i den nest største klassen. Han var i mål etter 19:35:53, to timer bak vinnerbåten, en spesiallaget konstruksjon for Silverrudder. Nummer to ble også en spesiallaget båt på 36 fot, etterfulgt av en J/122 og en Kracer 40. 65 båter fullførte i denne klassen.

Ole-Petter Laksholm ble beste norske båt i regattaens største klasse. Sun fast 3300 «Popcorn» ble nummer 19, en klasse vunnet av en Figaro II foran to JPK 1030. Frank Sandberg i Sun Fast 35 «Tusså» ble nummer 47 i en klasse hvor 104 båter fullførte.

Du finner resultater her.

5. PLASS: Petter Hegle var helt i tet i den nest største klasen med sin Farr 395 «FarrOut».
DRONE: Frank Sandberg startet sterkt med spinnaker, og ble fulgt av drone ut fra start.
FORSIKTIG: «Popcorn» startet med fokk, men gjorde det sterkt allikevel.