De eldste best i 12M Cup i Sandefjord

Framnæs 12 meter Cup 09 ble vellykket gjennomført 6. – 9. august i Sandefjord.  Det ble tredobbelt norsk sammenlagt og den eldste båten, «Magnolia» fra 1909, ble best alle.

Publisert

 12m R Framnæs AS, med ildsjelen og eieren Einar Sissener som initiativtager, gjennomførte i samarbeide med Sandefjord Seilforening en meget vellykket regatta i helgen. Syv 12-metere stilte til start i vakkert sommervær med vind som varierte fra meget laber til frisk bris. Det ble gjennomført i alt syv seilaser fra fredag til søndag.

Arrangørene hadde nok håpet på flere utenlandske båter, men regattaen kolliderte med flere andre samlinger for klassiske båter, blant dem Trebåtfestivalen i Risør. Neste år håper entusiastene på Framnæs å få til et samarbeide med Trebåtfestivalen slik at man kan tilby utlendingene et virkelig fristende program med kombinasjon av regattaer og distanseseilas mellom Risør og Sandefjord. Årets vellykte Cup vil nok også gjøre mye for å få større oppslutning om regattaen i årene fremover. Sikkert er det at Framnæs er blitt et virkelig senter for store, klassiske seilbåter. Foruten en god havn kan Framnæs by på solid teknisk service, restauranter og alt som kreves av fasiliteter.

 

«Magnolia» - eldst og best

Vår eldste seilende 12 m R-båt, «Magnolia», ble kjøpt av Sissener og 12 mR Framnæs i fjor. Båten ble renovert, men selv med en meget dyktig besetning klarte den ikke å gi de andre norske 12-meterne konkurranse sist sommer. I løpet av vinteren har «Magnolia» gjennomgått en storstilet opprusting ved verftet på Framnæs. En ny blykjøl i original utførelse har gjort båten stivere og mer velseilende på kryss. Motoren er fjernet, slik at båten er blitt lettere og har mindre motstand i vannet. Også finishen er blitt totalt forandret. Båten ser nå ut som et nybygg både over og under dekk.  Med Lasse Lund som skipper og et veltrenet mannskap med toppseileren og seilmakeren Christen With i spissen, vant «Magnolia» første regatta. Senere ble det to nye seire, to annenplasser og en fjerde, mens dårligste resultat som nr. fem kunne strykes. Det holdt til en knapp ledelse med 11 poeng, foran «Erna Signe» med Einar Sissener selv til rors, som endte med 12 poeng. Sissener kunne også stryke en femteplass og fikk ellers to første, to andre og to tredjeplasser. Som en god nummer tre endte «Vema» med Eric Svenkerud som skipper og den kjente drakeseileren Odd Roar Lofterød som god støttespiller om bord. «Vema» vant de to siste regattaene og endte med 13 poeng sammenlagt.  De to utenlandske båtene, «Trivia» fra Tyskland med Wilfried Beck som skipper og den danske «Vanity» med P. Howaldt til rors ble henholdsvis nr. fire og fem, mens norske «Le Cid» med Lars Tingstad til rors endte på sjette plass foran «Lady», 12-meter spissgatteren til Peter Ennals, som var temmelig sjanseløs mot de smekre 12 meter R-båtene i de lette vindforholdene i Sandefjordsfjorden.