NORGES SEILFORBUNDS NYE MESTRINGSPROSJEKT: «PEILING PÅ SEILING»

PEILING PÅ SEILING: NSF har trykket opp store plakater med mestringsmålene. Per Christian Bordal håper de vil bli godt synlige i klubbhusene rundt om i hele seil-Norge.
PEILING PÅ SEILING: NSF har trykket opp store plakater med mestringsmålene. Per Christian Bordal håper de vil bli godt synlige i klubbhusene rundt om i hele seil-Norge.

– Dette er strukturering av sunn fornuft

– Dette er ingen revolusjon egentlig, men kall det gjerne en strukturering av sunn fornuft, sier Per Christian Bordal om NSFs nye opplæringsprosjekt, som setter seilernes personlige mestringsutvikling i sentrum.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har vært bekymret for rekrutteringen til regattaseiling en stund, og NM i Optimist i 2018 representerte på en måte «all time low», sa Per Christian Bordal på seiltinget, der NSFs nye rekrutteringsprogram ble presentert offentlig for aller første gang.

I Optimist-NM deltok det 20 gutter og 25 jenter. Bordal mintes da han selv var Optimist-seiler og de var 80 seilere som kjempet om Østfold Seilkrets’ ni tildelte NM-plasser i 1982.

– Noe har skjedd, sa han, og pekte på at det som barn er opptatt av i dag, er annerledes enn for 35 år siden.

I Danmark har man forsket mye på barn og ungdom, og i en stor undersøkelse om hva som motiverer og aktiverer dem, mente 40 prosent at det å bli bedre i noe og mestre det var det som motiverte dem mest. Dette var undersøkelsens høyeste score. At aktiviteten er morsom, mente 25 prosent er viktig, mens det å være en del av et lag var viktig for 12 prosent. Kun 2,5 prosent mente at det å vinne stevner var det mest motiverende.

– Undersøkelsen sier jo sitt, sier Bordal.

NSF har i forbindelse med det nye opplegget også hatt kontakt med det amerikanske seilforbundet, som har lagt om sitt rekrutteringsarbeid. Tidlig konkurransefokus, «gale foreldre» og trenere som toppet lagene sine hadde brakt rekrutteringen i USA på ville veier.

– Jeg tror ikke vi skal kaste om på alt, men endre inngangen til norsk seilsport. Jeg mener at man i seilernes tre første år skal ha størst fokus på mestring – på det «at blive bedre», som danskene har konkludert med.

Verktøyet som Norges Seilforbund har utviklet, har fått navnet «Peiling på seiling» – tittelen er hentet fra Øystein Sundes velkjente sang og arbeidstittelen til et beslektet rekrutteringsprosjekt som Asker Seilforening har jobbet med i noen år nå. «Peiling på seiling» er et opplegg for barnas tre første år som seilere. Det er i prinsippet bygd på samme idé som Optimistjolle-seilernes gamle bronse-, sølv- og gullror, men NSFs nye opplegg er modernisert, omarbeidet og utvidet i forhold til dette.

– I Norge har vi tradisjon for å være «klassefundamentalister»; har du for eksempel valgt Optimist, skal du seile det til du er 15 år. I dette nye prosjektet gjør vi det motsatte. Det er et mål at seilerne skal få prøve ulike former for seiling, og på bakgrunn av det  de opplever, etter hvert finne sin form for seiling.

«PEILING PÅ SEILING»: Setter seilernes personlige mestringsutvikling i sentrum.
«PEILING PÅ SEILING»: Setter seilernes personlige mestringsutvikling i sentrum.

«Peiling på seiling» har seks nivåer – et for hvert halvår. På hvitt nivå lærer man det helt enkle å grunnleggende; litt sjøvett, å sitte på riktig side av båten, seile rett frem og slå – og å få litt fart på båten. Neste nivå er gult – og slik fortsetter det opp til sort. Når du får «sort belte», er du blitt en seiler – ikke en Optimist-, Feva- eller brettseiler, men en seiler.

– På rødt nivå er hovedmålet å bli kjent med sin form for seiling, sier Bordal.

Han mener at barna ved å ha klare mestringsmål, vil oppleve progresjon i utviklingen – noe som igjen vil gi dem mestringsglede.

– Opplever du ikke progresjon, drepes interessen.

Ved å ha klare mestringsmål vil barn, foreldre og trenere vite hva som skal skje og hva de skal lære.

– Da vil de også ha noe å snakke om rundt middagsbordet, og det vil senke terskelen for det å være trenere. De vil ha et klart definert program de kan følge, og vi har lagd en detaljert trenerveiledning. I de første årene er det ikke trenernes seilkunnskap som teller, men evnen til å se barna, sier Bordal, som selv har holdt på med nybegynner-opplæring i 15 år.

– Jeg håper virkelig dette nye rekrutteringsprogrammet vil kunne være et nyttig verktøy og bidra til økt rekruttering og på sikt gi Norge flere regattaseilere, sier Bordal.

FRA NORGES SEILFORBUND

Denne artikkelen er innlevert av NSF og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon.