Doublehanded mix i Oslofjorden

Doublehanded mix fjernes fra OL programmet for 2024

IOC går imot innstillngen fra World Sailing.

Publisert

I følge kilder som står nær IOC vil man ikke slutte opp om innstillingen til World Sailing om å skifte ut Finnjolla med en tomanns kjølbåt for offshore seilas med en blandet besetning av dame/herre. Årsaken skal blant annet være kostnadene knyttet til arrangementet som forutsetter at båtene må følges rundt banen gjennom hele seilasen.

Vedtaket om at doublehanded mix skulle erstatte Finnjolla ble tatt etter et omstridt forslag på World Sailings årsmøte i Sarasota i 2018 og som førte til at presidenten Kim Andersen ble innklaget for etikk kommisjonen for angivelig å ha manipulert stemmene i avstemningen om dette. Andersen ble frikjent etter bevisets tilstand, men saken har siden ulmet i vide kretser og har vært en av årsakene til at det stadig også internt i World Sailing er strid om vedtaket.

Dersom det viser seg å være riktig at doublehanded mix ikke får den nødvendige oppslutning av IOC, foreligger det flere alternativer for hvordan man skal benytte medaljene som dermed frigis. Det ryktes at man vil gå bort fra blandet stafett i kiting og opprette separate klasser for kvinner og menn. Det snakkes også om matchseiling i en blandet klasse, et alternativ som har stor oppslutning fordi matchseiling for kvinner i OL i 2012 var svært populært og interessen for match er stigene detter vellykte seilaser om America's Cup og fornyet interesse om World Match Racing Tour. Det mest korrekte vil imidlertid være å gjeninnsette Finnjolla som tapte knepent i avstemningen i 2018.