BRYGGE: KNS har gjort en god jobb med å samle deltagerbåtene på det nye bryggeanlegget.

VM-seilerne får en kortere bane

Den lengste banen er på 340 nm for de største båtene, og den korteste er på 300 nm.

Publisert Sist oppdatert

Selv om feltet blir liggende å drive i ett døgn, så bør de rekke premieutdelingen. Værprognosene er fremdeles usikker. De store får banene sin avkortet med 120 nm, mens de små er blitt avkortet med 45 nm.

Kortere bane

Banene ar avkortet. Alle skal seile til Arendal, og så over til svenskekysten. De store skal til Smögen, mens de små skal til Väderöarna. Så settes kursen mot Struten, utenfor Hankø.

Derfra blir det en ny, kortere trekant til havs. De små skal til Færder, og så over til Persgrunnen sydvest for Koster før de setter kursen på ny til Struten, og så i mål ved østre innløp av Vrengensund.

Den største klassen skal til Rakke, før de setter kurs mot Persgrunnen og avslutter likt som de små.

Arrangøren har estimert at de første båtene kan gå i mål alt torsdag kveld. 

TUNE UP: Ett døgn før start fikk deltagerne sjekket ut første del av banen, og hadde et oppvarmingsrace til Slemmestad.
BANER: De små skal seile etter rød strek, og de store etter gul strek. Den mellomste klassen skal seile sammen med de store i første trekant, og med de små i andre trekant.

Lite vind og medstrøm

Det har blåst mye de siste dagene, mye mer enn meldt, men tirsdag morgen ligger Indre Oslofjord speilblank. Det blåser 2 m/s fra øst på Gullholmen, 4 m/s fra syd på Fulehuk, og 2 m/s fra nord på Færder. Når starten går klokken 15.00 fra Bygdøy i dag skal det blåse 2 m/s fra sør i Indre Oslofjord. Strømkartene viser at vannet renner sørover. I kveld skal det blåse nordlig og vestlig vind lengre ute i fjorden. Alt tyder på en lettvindsstart, og lureføre første døgn. Tidevannet er på sitt laveste ved Oscarsborg kl 16:00 i dag.

LAVTRYKK: Vinden blåser mot sola rundt et lavtrykk. Hvor dette lavtrykke blir er fremdeles usikkert, og kan bli avgjørende.

 

Sjekk strømmen i Oslofjorden her

Sjekk strømmen i Skagerrak her

Sjekk vinden akkurat nå her

 

Lavtrykk i Skagerrak

Et lavtrykk er i ferd med å etablere seg i Skagerrak, og vinden blåser mot klokka, rundt et slikt lavtrykksenter. I midten er det null vind.

På onsdag ettermiddag skal dette lavtrykksenteret ligge over Risør, bevege seg litt østover, før det flytter seg mot Larvik. Hvor nøyaktig dette lavtrykket vil gå er umulig å si, men det kan bli avgjørende for om regattaen blir langdryg eller ikke. På østsiden av lavtrykket blir det sørlig frisk vind som vil gi en rask seilas nordover langs svenskekysten.

Måletall ut fra værprognose

Doublehanded VM skal være så rettferdig som mulig, og båtens måletall blir avgjort ut fra værprognosene. Det gjorde at arrangøren utsatte avgjørelsen av banevalg så sent som mulig, men kanskje ikke sent nok. Det er komplisert å gi en god prognose for Oslofjorden, og med en lavtrykk midt på banen så blir usikkerheten enda verre. Hva som til slutt blir best for seilerne vil tiden vise. 

Verdensmesterskapet blir tracker. Du kan følge det her.