SHORTHANDED: Det blir en hektisk oppkjøring mot VM for de norske deltagerne. Her fra NM på Hankø i 2021.

Vårcup fram til shorthanded-VM

Sammen med seilforeningene i Oslofjorden har Shorthandseiling Norge (SSN) laget tidenes tilbud til dem som vil seile i Oslofjorden og Skagerak i vår.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har jobbet godt sammen med seilforeningene i Oslofjorden om et program for mai og juni. Nå kan vi tilby regattaer nesten hver helg og ikke minst enkel logistikk med båtplasser mellom regattaene. Vi håper dette vil gi enda større deltakelse i vårens regattaer, sier Sigmund André Hertzberg, styremedlem i SSN.

Det blir regatta hver helg fra starten av mai og frem til VM, uttagen 17. mai-helgen. 

SHORTHANDED: Sigmund Andre Hertzberg deltok i VM i Sverige i 2022, EM i Danmark i 2023 og klar for VM i Norge i 2024.

Godt forberedt

Hertzberg berømmer samarbeidet med foreningene i Oslofjorden, der alle har bidratt for å kunne tilby et godt opplegg for vårserien. 

– Vi ønsker at flest mulig skal stille godt forberedt til VM på hjemmebane. Nå kan båter komme til Oslofjorden tidlig på våren og få mange timer på VM-banen. Vi gjorde dette før VM i Sverige i 2022 og hadde stor nytte av det, forteller Hertzberg. Siden det var så lang transport (600nm), så følte vi det var trist å kun seile et race. Vi lette derfor rundt på nett og fant to race i forkant som kunne passe bra inn som oppladning. Svenske 2star først, med lange offshore legg i samme område som VM banen del 2. Så Kolfiberrodderet som var et skjærgårds rally av dimensjoner, perfekt trening til del 1 av VM som gikk fra Stockholm sentrum og ut skjærgården. Vi ordnet selv med båtplass mellom race og kunne da reise hjem mellom slagene, sånn sett så ble tidsbruken nesten som å seile race hjemme. Vi fikk en perfekt oppladning til VM, men også masse gode opplevelser og nye bekjentskap. Anbefaler alle å navigere i nye farvann, man vokser, lærer og ikke minst har det veldig gøy. Derfor kom vi opp med ideen om en vår serie med tilrettelagt opplegg for å legge igjen båter, slik at det blir mer attraktivt å ta turen til VM i Oslo. Veien er målet og det er mye moro som kan skje på veien.

Seilmagasinet ved Morten Jensen vil i samarbeid med SSN lage en egen Vårcup og kåre beste båt overall i de fem regattaene før VM. Alle inngår også i Seilmagasinets Shorthandranking for 2024. Det vil bli egen premiering for denne serien under julebordet til SSN.

Program

- 3.-5. mai: SSN Treningssamling

- 8.-10. mai: Skagen Race (Bærum SF)

- 11.-12. mai: Skagen Race Retur (Bærum SF)

- 24.-26. mai: 2Star “Back to the Roots” (Fredrikstad SF)

- 1. juni: Drøbak – Tristein (Drøbaksund SF)

- 7.-8. juni: Oslofjorden Rundt (Asker SF)

- 8.-16. juni ORC DH World Championship (KNS/ORC)

Rusten bankes av i Son

Shorthandseilerne sparker i gang sesongen med treningssamling i Son 3. - 5. mai i samarbeid med Soon Seilforening og North Sails / With Marine. Dette er en god anledning til å komme i gang med sesongen, tune utstyr og få veiledning fra Pål Berntsen (North Sails). 

Dette er et lavterskeltilbud hvor nye seilere som vil teste shorthanded konseptet har mulighet til å gjøre det i kontrollerte former.

Samlingen har både sosialt og faglig program fredag og lørdag. Soon Seilforening åpner klubbhuset og fyrer grillen på fredag og for en oppsummering på lørdag. Søndagen avsluttes samlingen med en uformell regatta mot Holmestrand, der båtene kan ligge fram til starten av Skagen Race den påfølgende onsdagen.

Skagen Race begge veier

Onsdag 8. mai går starten for Skagen Race i Holmestrand. I år seiler alle den tradisjonelle banen langs svenskekysten til Skagen. 

Årets ultrautgave gir en ny mulighet for å seile regatta hjemover med start i Skagen lørdag 11. mai. Målgang for Skagen Race Ultra blir ved Garnholmen/Hankø. KNS og Hankø Yacht Club (HYC) tilbyr båtplasser på Hankø fram til Twostar for alle båter som er påmeldt.

KLARE: Sigmund Hertzberg og Tim Sandberg er klare for Skagen Race.

Twostar tilbake til røttene 

Fredrikstad Seilforening vil i år arrangere Twostar 24.-26. mai. For å friste både nye og gamle twostar seilere ser man for seg å tilby både et kystnært alternativ, og et alternativ som er likt det som ble arrangert i de tidligere versjonene av twostar, og som dermed gir VM seilerne verdifull tid på deler av VM banen. Start om mål blir Hankø.

Det kystnære alternativet vil bli arrangert i sikkerhetskategori 04 (uten krav om Sikkerhetskurs og/eller AIS sender), mens den lange banen vil bli arrangert i kategori 03 som ORC VM. Også i Twostar kan man velge mellom flåte eller personlig AIS sender på begge seilere. Én person om bord må ha gyldig sikkerhetskurs.

Oslofjorden kaller i juni

Fra månedsskiftet mai/juni har KNS sagt at båter som er påmeldt VM kan få plass på Dronningen. Det er et godt utgangspunkt for Drøbak-Tristein i regi av Drøbaksund Seilforening 1. juni og Oslofjorden rundt som Asker Seilforening arrangerer 7.-8. juni. Begge er arrangement som de siste årene har samlet god deltakelse av både shorthand- og mannskapsbåter. 

Alt klart for VM i Oslo

11. juni går starten for det som er årets høydepunkt for mange shorthandseilere; ORC Doublehand Worlds 24. Verdensmesterskapet arrangeres av KNS og i skrivende stund er det 67 forhåndspåmeldte båter fra totalt 8 land. Starten skal gå i Oslo og målgang blir mellom Mågerøy og Nøtterøy 2-3 dager etterpå. Banen skal med normale værforhold være rundt 350 nautiske mil og være inspirert av de gamle Skaw-race regattaene. 

Med programmet som er lagt fra første helg i mai ligger alt til rette for at dem som vil kan få mange nautiske mil med trening på ulike deler av VM banen i ukene før. 

Det er i dag 67 båter påmeldt til VM, men bare 17 av disse er utlendinger. Det stiller seks svenske båter, fem tyske, men ingen danske.