GRØNN: Windelo 50 er en katamaran bygget mer miljøvennelig. Basaltfiber erstatter glassfiber. Elmotor diesel. Båten har også seil av Hydra Net.

Lanserer biobasert seilduk

Dimension-Polyant har lansert en strekkfast seilduk med Dyneema fiber produsert av plantebasert olje.

Publisert Sist oppdatert

Elvström lanserte i høst seilduk basert på resirkulert plast. Nå kommer seildukprodusenten Dimension-Polyant med en duk produsert uten fossil olje. Det er deres Hydra Net som nå vil bli vevet med HMPE (High Modulus Polyethylene)-fiber basert på fornybare råmaterialer.

I neste Vendee Globe må deltagerne ha ett seil med lavt miljøavtrykk.

Verdens sterkeste fiber

Dyneema er en merkevare for en type supersterk polyetylen-plast. Men i motsetning til vanlig polyetylen er HMPE-fiberne fra Dyneema svært dyre. HMPE er 15 ganger sterkere enn stål, og så lett at det flyter. Seil av Hydra Net ser ut som vanlige dacronseil, men er langt mer strekkfaste og holdbare. Men slike seil er også kostbare. Seil produsert av Hydra Net blir gjerne valgt av langturseilere med båter over 40 fot. Fiberne blir heller ikke nedbrutt av UV-stråler, som gir dem svært høy levetid. Du får dermed et svært godt seil, med lang levetid, med grønt stempel.

Kommentar: Et dilemma

Dyneema har ikke kommunisert sitt grønne alternativ, men har tydeligvis klart å lage slike fiber basert på plantebasert materiale. Det vil nok føre til at vi snart får biobasert tauverk også, men ikke av hamp, men av plast, basert på planter. Du har alt epoxy basert på plantebasert olje, så det er mulig å både lage termoplast og herdeplast av biomateriale.

Allerede under annen verdens krig produserte tyskerne syntetisk diesel ut av kull. Samme prosess brukes nå for å lage grønn diesel ut fra treavfall. Råvarene er fornybare, men hvordan blir resultatet? Om den biobaserte dyneemafiberen er like bra som originalen, så vil den også bli like sakte brutt ned av naturen. Om produksjonen av disse grønne fiberne krever mer energi for å bli produsert, så er den nye seilduken en grønnmaling.

Som seiler ønsker vi seil som varer lenge, men miljøet vil ha et seil som kan brytes ned raskt. Vi må vite hvordan miljøavtrykket er for å fremstille seilduken, og hva som skjer når seilet ikke lengre skal brukes.